2019-es év gyógynövénye a közönséges orbáncfű

A 2019-es év gyógynövénye, a Magyarországon őshonos, élénksárga virágú közönséges orbáncfű.

Az orbáncfű az ókor óta alkalmazott gyógynövény, amelyet külsőleg sebgyógyításra, belsőleg pedig számos egyéb céllal (pl. féregűzés, fájdalomcsillapítás) használtak. A növényt a középkorban az ártó szellemek ellen és a rontások elűzésére is alkalmazták, amely felhasználás a mai modern alkalmazás elődjének is tekinthető. Az orbáncfű központi idegrendszeri hatásaira a 20. század elején figyeltek fel, és napjainkra számos klinikai vizsgálat bizonyítja a növény depresszióellenes hatását.

A közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) 30–60 cm magas, évelő növény. Aranysárga virágairól és keresztben átellenes leveleiről könnyen felismerhető. Érdekessége, hogy a levelei fény felé tartva lyukacsosnak tűnnek (erre utal a növény latin neve is: perforatus – átfúrt, átlyukasztott), a lyukaknak tűnő foltok azonban apró, átlátszó illóolajtartók.

Melyik részét használják?
A közönséges orbáncfű június végétől szeptemberig virágzik. A gyógyászatban az ezen időszak alatt, vagy közvetlenül a virágzás előtt gyűjtött, szárított föld feletti részét vagy virágzó ág végét alkalmazzák. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a virágos hajtása hivatalos. Az orbáncfű különböző vegyületcsoportokba (naftodiantronok, floroglucin-származékok, flavonoidok) tartozó hatóanyagokat tartalmaz. Jelenlegi ismereteink alapján az orbáncfű antidepresszáns hatásának kialakításában mindhárom vegyületcsoport fontos szerepet játszik.

Mire használható?
A közönséges orbáncfű napjaink egyik legértékesebb gyógynövénye. Hatásosságát enyhe depresszió esetén tudományos bizonyítékok is igazolják. Az orbáncfű tartalmú készítmények használhatók az enyhe depresszióval társuló szorongás és nyugtalanság enyhítésére is. Az orbáncfű napi adagja 2–4 g, de a modern készítmények nem a növényi részt, hanem az abból készült, megfelelő minőségű és összetételű kivonatot tartalmazzák. A házilag begyűjött orbáncfűből készült tea fogyasztása az adagolás bizonytalansága miatt tehát nem ajánlott. A kezelés időtartalma általában legalább 4–6 hét, azonban az egyes készítmények alkalmazási javaslata ettől eltérhet. Az orbáncfű hatása nem alakul ki azonnal, a teljes hatás kifejtéséhez néhány nap, esetenként akár 1–2 hét is szükséges lehet.

Az orbáncfű olajos kivonatának gyulladáscsökkentő hatását tudományosan is igazolták. Így a növény kivonatát tartalmazó külsőleges készítmények megalapozottan alkalmazhatók kisebb sérülések, enyhébb égések és a napégés kezelésére.

Biztonságos?
Az orbáncfű készítmények mind belsőleg, mind külsőleg kevés mellékhatással alkalmazhatók. A belsőleges alkalmazás során kialakulhatnak gyomor-bélrendszeri mellékhatások, fáradtság, nyugtalanság. Külsőleg használva allergiás reakciók jelentkezhetnek a növényre érzékenyeknél.

Az orbáncfű fényérzékenyítő hatása régóta ismert. A fényérzékenyítő hatás következtében – különösen világosabb bőrtónus esetén – előfordulhat, hogy már kevés napfény hatására is bőrgyulladással járó bőrpír alakul ki. Ez a mellékhatás azonban nagyon ritkán alakul ki, ha a növényi kivonatot a meghatározott adagolást követve alkalmazzák.

A készítmények alkalmazása óvatosságot kíván bizonyos gyógyszerek (például fogamzásgátló vagy véralvadásgátló tabletták) esetén is, mivel az orbáncfű fokozza ezen hatóanyagok lebontását, ezáltal a fent említett gyógyszerek hatékonyságát csökkentheti. Továbbá több vizsgálat is alátámasztotta, hogy az orbáncfű kivonat csökkenti a szívelégtelenség kezelésére használt gyógyszerek hatását. Az orbáncfű készítmények és bizonyos depresszióellenes gyógyszerek (szelektív szerotoninvisszavételt gátlók) együttes alkalmazása nem ajánlott.

A közönséges orbáncfű használata nem ajánlott gyermekek számára, valamint terhesség és szoptatás alatt sem.

Mielőtt orbáncfű kivonatot tartalmazó készítményt kezdene fogyasztani, mindenképpen egyeztessen gyógyszerészével vagy kezelőorvosával!

 

Forrás: http://www.evgyogynovenye.hu/