A biztonságos gyógyszervárlásra ösztönöz az OGYÉI

Hol vásárolhatunk biztonsággal gyógyszereket, mit kell tudni az interneten történő vásárlás veszélyeiről, hol jelenthetőek a gyanús készítmények? Többek között ezekre a kérdésekre adott választ Dr. Szentiványi Mátyás a gyógyszerhamisítás kapcsán adott interjújában.

Dr. Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója november 6-án a gyógyszerhamisításról adott interjút, felhívva a figyelmet a biztonságos gyógyszervásárlásra. Hol vásárolhatunk biztonsággal gyógyszereket, mit kell tudni az interneten történő vásárlás veszélyeiről, hol jelenthetőek a gyanús készítmények? Lássuk, mik a legfontosabb elvek, amiket ilyen esetekben szem előtt kell tartanunk.

 

 


(Fotó: facebook.com/ogyei.gov.hu)

 

  • Ha bemegyünk egy patikába, biztosak lehetünk abban, hogy valóban eredeti, jó terméket kapunk, ami kifejti a hatást, amit elvárunk tőle – ezt az állam és a hatóságok is szavatolják.
  • Vannak olyan internetes weboldalak, amelyeket engedéllyel rendelkező, magyar gyógyszertárak tartanak fenn, ezek biztonsággal használhatók, mivel ehhez a tevékenységhez az engedélyt szintén az OGYÉI adja ki.
  • A biztonságos oldalak könnyebb felismerhetősége érdekében az OGYÉI ezeket a honlapokat külön logóval is megjelöli, amelyre rákattintva a fogyasztó ellenőrizheti a weboldal megbízhatóságát.
  • Külföldi, vagy a megkülönböztető logóval nem ellátott honlap esetében az OGYÉI nem tudja garantálni, hogy a kapott termék megfelelő lesz.
  • A hamis készítményeket a csomagolásról is felismerhetjük, a vényköteles gyógyszerek esetében idén februártól újabb biztonsági elemek kerültek bevezetésre.
  • Gyanúra adhat okot, ha olyan túlzó állításokat tartalmazó reklámokat látunk, mint „csodaszer”, „nincs mellékhatás”, „mindenki meggyógyul”.
  • Nem szabad ezeknek bedőlni akkor sem, ha egyetemek, híres professzorok nevével reklámozzák a terméket.
  • Az OGYÉI a gyógyszerbiztonság érdekében kivizsgálja az ilyen eseteket, felveszi a kapcsolatot a társhatóságokkal (Rendőrség, NAV, NNK), illetve piacfelügyeleti jogkörével élve ezeket a megtévesztésre alkalmas internetes oldalakat le is tilthatja.

 

Ha valamennyi szempontot figyelembe vesszük, nagy biztonsággal ellenőrzött, engedéllyel rendelkező készítmény kerül kosarunkba. Szentiványi hozzátette, hogy a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben a hatóságok nagyban számítanak a lakosság, a fogyasztók segítségére.  Fontos a vásárlói tudatosság, az OGYÉI weboldalán számos tájékoztató anyag, infógrafika található a témában (https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszerhamisitas/). Ezen túlmenően lehetőség van a gyanús termékek jelentésére is az OGYÉI felé, ez a hamisgyogyszer@ogyei.gov.hu e-mail címen tehető meg.
 

 

Forrás: https://www.facebook.com/ogyei.gov.hu