A máj védőangyala: a máriatövis

Lilába borult már az őszbogáncs

A máriatövist számos néven emlegeti a népnyelv, hívják úgy is, mint Szűz Mária teje, Szűz Mária tövise, őszbogáncs szamárkóró. A legenda szerint a levelek fehér erezete akkor keletkezett amikor Szűz Mária teje ráfröccsent a növényre.

A máriatövis a fészekvirágzatúak rendjébe, az őszirózsafélék családjába tartozik, hivatalos drogja a növény bóbita nélküli, érett kaszattermése. Benne mintegy 1,5-3%-os mennyiségben halmozódnak fel a gyógyhatásért felelős flavonolignánok, melyeket együttesen szilimarin komplexnek hívnak. Egyéb flavonoid vegyületek is előfordulhatnak, úgy, mint taxifolin, kvercetin, kempferol, apigenin. A termések fehérjetartalma, zsírosolajtartalma, és az olajsavtartalma is jelentős, a drog tartalmaz még ezen kívül szterolokat, és kis mennyiségben nyálkaanyagokat is.

 

Külleme

 

A máriatövis őshazájában áttelelő, nálunk viszont egynyári lágyszárú növény. Gyökere karógyökér, szára felálló, elágazó, 1,5-2,5 m magas. Nagy, merev tőlevelekből álló levélrózsája van, mely szorosan fekszik a talajon. A levelek ülők, hosszúkás elliptikusak, hasogatottak, tövises szélűek, fényeszöldek, erezetüket klorofillmentes levélszövet szegélyezi. Ezért a levél foltosnak, márványozottnak látszik. Nagy fészkes virágzata van, bíborszínűek, ritkán fehérek, a szárak csúcsán egyesével állnak. Virágzatának külső fészekpikkelyei erős, kemény tövisekben végződnek. Az első virágok június végén, július elején jelennek meg. Ecsetszerű bóbitájú kaszattermései görbülten hosszúkás tojásdadok, színük barna, világos foltokkal, csúcsukon sárga gyűrűvel.

A máriatövis mediterrán vidékek növénye, a sziklás területeket kedveli. A Földközi-tenger melléki országokban sokat találni belőle, de Ausztráliában és Dél-Amerikában is meghonosodott. Nálunk vadon nem található, de ahol egyszer már termesztették, ott sokáig megmarad gyomként, elhullott terméseinek köszönhetően. Közép-Európában mindenütt termesztik.

 

Ha szeretnél a kertedbe

 

A máriatövis a meleg fekvésű helyet kedveli, csak tavasszal lehet vetni, az optimális hőmérséklet a csírázásához 18-20 fok. Ha későn vetjük, előfordulhat, hogy nem indul szárba, nem hoz termést, ezért március második felében, legkésőbb április elején el kell vetni. A legtöbb talajon megél, nem különösen igényes faj, a homoktalajokat viszont nem kedveli. Érdemes szélmentes zugot keresni neki, az erős szél könnyen kidöntheti vagy kiveri az érett termését. Számoljunk azzal is, hogy elszóródott magja még évekig gyomosít.

Begyűjteni július közepén lehet, amikor az elsőrendű oldalhajtások fészkesvirágzatainak zömén a fészekpikkelyek megszáradtak és a virágzat közepe fehéredik, a fényes bóbita már látható. A termések ekkorra már barnák és kemények. Amikor a levelet vágjuk, húzzunk kesztyűt, mert a növény nagyon szúrós, könnyen okoz fájdalmas sérüléseket, sebeket. A máriatövis levelét szín alatt vagy padláson, vékony rétegben szétterítve kell szárítani.

 

A máj védelmezője

 

A máriatövis gyógyerejét már a középkorban felismerték, epe és májpanaszok kezelésére használták. Melius Péter Herbárium című művében is ír róla, mint boldogasszony tövist említi és étvágygerjesztő, hasfájást enyhítő növényt ajánlja, sőt Plinius művében is van ilyen jellegű utalás a máriatövisről. A népi orvoslás is felismerte májvédő szerepét, ezt a gyulladáscsökkentő hatását tudományosan is igazolták, ma már a máriatövis számos gyógyszer alapanyaga. A májnak nagy szerepe van az egészségünk megőrzésében. A testünkbe bekerülő szennyező vagy a lebomlások során keletkező káros anyag semlegesítéséért felel, segít megakadályozni, hogy a mérgező anyagok károsítsák szervezetünket. Ha a máj jól működik, akkor az alkohol, nikotin, légszennyeződés mérgező hatása kevésbé hat, ráadásul bizonyos vitaminok is a májban tárolódnak. A máriatövis tehát roppant hasznos növény, hiszen fokozza a máj működését és segíti új májsejtek képződését. Ha gond van, akkor a regenerálódást is serkenti, hasznos azoknak, akik májzsugorodásban, májgyulladásban, májcirrózisban szenvednek.

 

Másutt is hat

 

A máriatövis erős antioxidáns hatással bír, gátolja a tumorképződést, sejtregeneráló. Méregtelenítő kúráknál is érdemes használni.

A legújabb kutatások szerint a gyógynövény szervezetünk több funkcióját segíti, így jótékony hatása van a vastagbelekre, az epére – például epekövek ellen – és segít sok bőrprobléma megoldásában. A pikkelysömör, ekcéma, akné sikerrel orvosolható vele. Házilag készíthetünk belőle teát, ha egy teáskanálnyit leforrázunk 2 dl vízzel majd negyed óra múlva leszűrjük. De ma már sok helyütt kapható őrlemény, mag vagy kapszula formájában is, ezt fogyasztva a legfőbb hatóanyag, a szilimarin – ami vízben nem oldódik - biztosan bejut a szervezetünkbe.

Hosszú távon is alkalmazható a máriatövis, májkárosító gyógyszerek alkalmazásakor azok toxikus hatásától igazoltan megóvja a májsejteket. Ismert mellékhatása, ellenjavallata nincs, együtthatásról más készítményekkel szintén nincs publikált adat. Ennek ellenére a terhesség és a szoptatás ideje alatt csak orvosi felügyelet mellett ajánlott a fogyasztása.