A MATE gyógy- és fűszernövények képzése a legnépszerűbb

Pótfelvételi eljárásban augusztus 5-ig lehet jelentkezni a MATE képzésére.

A 2022. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban a gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzésre felvett jelentkezők közel 70 százaléka a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gyöngyösi és keszthelyi campusán kezdi meg tanulmányait.

A gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzési szakot a MATE gyöngyösi Károly Campusa létesítette, az első hallgatók a 2020/2021. tanévben kezdték meg tanulmányaikat. Az agrár képzési területhez tartozó 4 féléves (2 év) képzési idővel rendelkező szak célja olyan szakképzettség elérésének biztosítása, amelynek birtokosa képes a gyógy- és fűszernövények Magyarországon termeszthető fajainak termesztéstechnológiáit megvalósítani, azt fejleszteni, a vadon termő gyógynövények fenntartható gyűjtését megvalósítani, az egyes munkafolyamatokat megtervezni és azokat irányítani, az ökológiai adottságoknak megfelelően a termesztéstechnológia elemeit (biológiai, agrotechnikai) összehangolni és adaptálni. Jártas a feldolgozás módjaiban, a minőségi követelmények előírásaiban és a forgalmazás rendjében. Ismeri a gyógy- és fűszernövények felhasználásának lehetőségeit, formáit, képes a kis- és középüzemekben korszerű irányítói és vezetői tevékenységre.

A képzésre Gyöngyösön nappali és levelező, Keszthelyen levelező munkarendre még lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárásban augusztus 5-ig. A pótfelvételi során már csak egy képzés jelölhető meg, valamint csak azok jelentkezhetnek, akiket egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel a július 21-én zárult általános eljárásban, vagy idén egyáltalán nem is jelentkeztek felsőoktatásba. Jelentkezni kizárólag az E-felvételiben lehet.