A természet nyugtatója: az orvosi macskagyökér

Már a XIX. században is tudták, hogy idegesség, stressz esetén a macskagyökér a megoldás. Gyógyhatását az orvostudomány is elismeri, mára sok készítmény alapanyaga lett.

Hívjuk úgy is, mint mezei macskagyökér, baldrián, magdolnafű, valerián, gyökönke, valójában nevét a középkorban a latin „valere”, vagyis „egészségesnek lenni” szóból nyerte, ezzel akarták kifejezni a növény kiváló gyógyító erejét.

 A macskagyökér a mácsonyavirágúak rendjének, a loncfélék családjának tagja, a Valeriana nemzetséghez 175 faj tartozik melyek morfológiai és kémiai összetételben is eltérnek egymástól. Drogja a macskagyökér tisztított és szárított gyöktörzséből és gyökereiből áll.

A hazánkban termesztett macskagyökér drogjában 0,4-0,6% illóolaj van, ismert hatóanyagai a valepotriátok, melyeknek korábban a nyugtató hatást tulajdonították. A legújabb kutatási eredmények szerint azonban a növény nyugtató hatásáért a jelentős mennyiségben felhalmozódó szeszkviterpének felelősek.

 

Külleme

Az orvosi macskagyökér évelő lágy szárú növény. Az első évben tőlevélrózsát, a második évtől egy métert meghaladó magasságú szárat fejleszt. Gyöktörzse rövid, henger alakú, melyből számos orsószerű, húsos, kívül világosbarnás, belül fehér rostos gyökér ered.  Szára felálló, hengeres, barázdált, belül üreges, felső részén elágazó, akár 1.5-2 méteres hosszúságot is elérheti. Levelei páratlanul szárnyaltak, az alsók nyelesek, a felsők ülők és szagosak, szélük durván fogazott.

Virágzata végálló, elágazó álernyő, pártája fehér vagy rózsaszínű, virágai kellemes illatúak. Termése csepp alakú, sárgásbarna, a csúcsán pelyhes bóbita van, amely a szél útján könnyen repíti a terméseket.

 

Így termeszd, így szárítsd

Hazánkban vadon is előfordul a macskagyökér, de az erdőkben, mezőkön élő fajokat nem gyűjtik. A drog a termesztett macskagyökérből nyerhető. A mag csírázásához fényre és kb 20 fokos hőmérsékletre van szükség. Sok vizet igényel, így főként a jó vízgazdálkodású, tápanyaggal jól ellátott, középkötött homok vagy vályog talajokat kedveli. A száraz vagy nedves talajokon nehezen fejlődik a macskagyökér. Hatóanyag-tartalma a gyökérnek van, ez a vegetáció végén a legnagyobb.

A gyökerek betakarításának ideje október első fele. Szedésnél kézzel vagy kapával óvatosan emeljük ki a gyökeret, majd bő vízzel mossuk le róla a talajdarabokat. A megszárított növényt árnyékos, huzatos helyen terítsük szét és naponta forgassuk át. Tárolásánál ügyeljünk arra, hogy jól különítsük el más gyógynövényektől, mert azok könnyen átveszik a macskagyökér kellemetlen szagát.

 

A természet nyugtatója

A macskagyökeret legfőképp nyugtató hatásáról ismerjük. Ez a gyógynövény a központi és vegetatív idegrendszerre hat kedvezően, csökkenti a szorongást és a félelemérzetet. Így az idegfeszültség, pánikfélelem kezelésében alkalmazott készítményeknek is fontos alapanyaga lett. Teáját alvászavarok esetén is érdemes inni. Enyhe görcsoldó hatása is van, így izomgörcsök, gyomorgörcs, menstruációs panaszok esetén is segíthet. Ha nyugodt éjszakára vágyunk főzzünk egy teakeveréket a macskagyökérből, citromfűből, komlóból. Nyugtató, altató, stresszoldó erejével érdemes élni, fogyasztása ráadásul nem okoz mellékhatásokat és hozzászokni sem lehet.