A természetes kedélyjavító: az orbáncfű

Égett bőrre, fájdalmas derékra, görcsökre is gyógyír, használni azonban nem mindenkinek ajánlatos.

A közönéges orbáncfű, melyet a népnyelv nevez úgy is, mint lyukas levelű orbáncfű, lyukasfű, csengő fül, vérfű, orbáncvirág, a teavirágúak rendjébe, az orbáncfűfélék családjába tartozó faj. Nemzetségének 400 faja ismert.

Magyarországon több fajai is előfordul, melyek közül a borzas orbáncfű, a mocsári orbáncfű, a pettyes orbáncfű, a hegyi orbáncfű és a karcsú orbáncfű található sokhelyütt, gyógynövényként azonban egyedül a közönséges orbáncfű gyűjthető. Drogja a virágzás idején vágott és megszárított virágos hajtása, melynek hatóanyaga a hipericin, de tartalmaz még flavonoidokat, illóolajat, floroglucin-származékokat, cserzőanyagokat és karotinokat.

 

Külleme

A közönséges orbáncfű évelő, lágyszárú faj, mely júniustól szeptemberig virágzik. Gyökere orsó alakú, a gyöktörzséhez hasonlóan dúsan elágazik. A szára 50-100 cm magas, hengeres, 3-5 mm vastag, alul fás, felül dúsan elágazik. A szár felületén fekete pontok vannak, levelei keresztben átellenesek, kb. 3 cm hosszúak, az oldalhajtásokon lényegesen kisebb levelek találhatók. Levelei tojásdad vagy hosszúkás alakúak, ép szélűek, fény felé tartva színtelen vagy sárga pontok láthatóak rajta, melyekben illóolaj van. Virágzata dúsvirágú, termése toktermés, magvai barnák.  A közönséges orbáncfű a mérsékelt égövön terjedt el, eurázsiai faj. Nálunk lombos erdők tisztásain, legelőkön, pusztákon, árokpartokon, hegyi réteken egyaránt találkozhatunk vele, köszönhető ez annak, hogy nagy az alkalmazkodóképessége, száraztűrő, szereti a napot és a meleget, még a homokos talajon is jól érzi magát. Európa néhány országában termesztik is.

A legendák

A közönséges orbáncfű szirmai barnára festik a bőrt, ez a tulajdonsága több legendának is alapja lett. A középkorban például azt tartották róla, hogy ez a növény a lefejezett keresztelő János véréből szökött szárba.

Másutt a népi hit azt tartotta róla, hogy a virág nedve az üdvözítő vérét és sebeit jelképezi. A legenda szerint „midőn az Úr Jézus kedvenc tanítványa a kereszt alatt állott halálos szomorúan, gondosan összegyűjtötte a virágokat, melyeket a Megváltó szentséges vére öntözött, hogy szétossza azokat a jámbor hívők között, mint az üdvözítő halálának drága emlékét.” A hagyományok szerint régen a lányok koszorút fontak az orbáncfűből, ezt viselték a Szent-Iván éji tűzet körültáncolók. A lányok fonnyadt ágakat is vízbe dobtak, a növény feléledése megmutatta, a következő évben férjhez megy-e a hajadon. Földműves szokás szerint pedig a gazda két szelet közé tette az orbáncfüvet, ezt etette meg az állatokkal, hogy megvédje azokat a betegségektől.

 

Érdemes gyűjteni!

A közönséges orbáncfüvet virágzás kezdetén érdemes gyűjteni, ekkor a legmagasabb a növény hatóanyagtartalma. A virágos szár felső 30-40 cm-es részét vágjuk le, a hajtásokat azonnal szárítsuk. Árnyékos, szellős helyen vagy szárítóba terítsük ki, majd vászonzsákban tároljuk. A közönséges orbáncfű számos jótékony hatással bír, legújabb kutatások már bizonyították, hogy az orbáncfűből készült készítmények jól használható enyhe és közepes fokú szorongások, depresszió kezelésére. Ajánlják fogyasztását a kimerültség okozta idegesség, klimaxos panaszok, neurotikus problémák, menstruációs fájdalmak ellen is, hiszen enyhe görcsoldó hatása van. Alkalmazása során ajánlott adagja 2-4 g száraz kivonatot tartalmazó készítmény, melyet 4-6 hétig javallott fogyasztani. Fogyasztása során fontos tudni, hogy egyéni érzékenységtől függően, hipericizmus léphet fel, ami az orbáncfű hatóanyaga által kiváltott fotoszenzitív reakció, a bőrön gyulladásos tüneteket okoz.

Alkalmazása során ezért különösen a világosabb bőrű egyéneknek, tartózkodni kell a napozástól és mindig be kell tartani a készítmények ajánlott dózisát. Az orbáncfű tartalmú készítmények alkalmazása esetén bizonyos esetekben gyógyszerkölcsönhatások is jelentkezhetnek, a készítmények fokozhatják egyes gyógyszerek (szív, véralvadásgátlók, orális fogamzásgátlók, stb.) lebomlását és ürülését a szervezetből. Orbáncfű tartalmú készítmény fogyasztása előtt ezért minden esetben konzultálni kell orvossal vagy gyógyszerésszel!

Külsőleg alkalmazva is jótékony az orbáncfű kivonata, nagy segítséget jelent a fájdalmas testrészeknek, a hát, derék, a reumás végtagok hálásak lesznek, ha olajos kivonatával kenegetjük őket. Fertőtlenítő- és fájdalomcsillapító hatása miatt jól alkalmazható a nehezen gyógyuló égési sebek, fekélyek orvoslásánál, teájával a nyálkahártyát is nyugtathatjuk, a sejtek regenerálódását elősegíti. Gyakran teszik kozmetikai készítményekbe is, mivel sejtöregedést gátló antioxidáns hatású.

Így használd

Teához egy teáskanálnyi virágot kell 2 dl vízzel leforrázni, majd rövid ideig állni hagyni. A nagyon hasznos orbáncfű olajat házilag is előállíthatjuk, sebek, sérülések, duzzanatok esetén jó előkapni, ráadásul kiváló bőrápolószer is. Elkészítése nagyon egyszerű, az orbáncű virágát egy üvegbe tesszük, hogy az félig megteljen. A növényre olívaolajat öntünk, úgy hogy elfedje a virágot. Az üveget aztán jól lezárva napon vagy meleg helyen tartjuk. Egy idő után elszíneződik az olaj. Leszűrés után sötét üvegben tároljuk. Ha ilyenkor nyáron, a napozás után leégnénk, segíteni fog bőrünk gyógyulásában az orbáncfű olajos kivonata.