Áldást mondtak a gyógynövényekre

Nyolc éve élesztetté újjá az ősi Nagyboldogasszony-napi gyógynövényáldás hagyományát a Pannonhalmi Főapátság.

Az ünnep Mária mennybemenetelésének öröméhez kapcsolódik, akit elődeink a teremtés helyreállítójaként tiszteltek. Így a hagyomány a Nagyboldogasszony és a Kisboldogasszony ünnepe között szedett gyógynövényeknek különleges gyógyító hatást tulajdonított.

A bencés szerzetesek idén is liturgikus szertartás keretein belül kértek áldást a környékbeli lakosokra, a vendégekre  és az apátság kertjében termesztett gyógynövényekre, valamint a belőlük készített termékekre.

A gyógynövénynapok ma is folytatódnak és hétfőig várják az érdeklődőket. a Főapátságban. A látogatóknak délutánonként szakmai vezetéssel bemutatják a gyógynövénykertet, majd kézműves csokoládé kóstolóval várják őket.

A Pannonhalmi Főapátság az idei évben csatlakozott a Magyar Turisztikai Ügynökség "Csodás Magyarország" kampányához. Ennek keretében nyáron is változatos programokkal várják az érdeklődőket. A látogatók nemcsak az Apátság belső tereit tekinthetik meg, de pincelátogatáson és borkóstolón is részt vehetnek az Apátsági Pincészetben. A részletekről a Csodás Magyarország honlapon olvashatnak az érdeklődők.