Átmeneti támogatás a gyógynövény feldolgozóknak

Az élelmiszer-feldolgozók részére nyújtandó átmeneti támogatásból a gyógynövény feldolgozó vállalkozások is részesülhetnek.

Pár napja jelent meg az agrárminiszter 25/2020. (VI. 22.) AM rendelete a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból az élelmiszer-feldolgozást végző vállalkozások részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének részletes szabályairól.


Az Európai Bizottság 2020. március 19-én ideiglenes keretet fogadott el, amely lehetővé teszi a tagállamok számára az állami támogatási szabályok keretében előirányzott rugalmasság teljes mértékű kihasználását a gazdaságnak a COVID-19 járvánnyal összefüggésben való támogatása céljából. A hatályos állami támogatási szabályok keretében a tagállamok által használható számos egyéb támogatási intézkedéssel együtt az ideiglenes keret lehetővé teszi a tagállamok számára annak biztosítását, hogy továbbra is elegendő likviditás álljon bármely típusú vállalkozás rendelkezésére, és a COVID-19 járvány alatt és azt követően fennmaradjon a gazdasági tevékenység folytonossága – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből.

Az átmeneti támogatás az agrárvállalkozások és élelmiszer-feldolgozást végző vállalkozások részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének általános feltételeiről szóló 20/2020. (VI. 19.) AM rendelet 2. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a 25/2020 (VI.22) AM rendelet 1. mellékletében felsorolt, TEÁOR'08 számokkal meghatározott, gazdasági tevékenységet végző vállalkozások részére nyújtható. Ebbe a hús, zöldség-, gyümölcs, stb. feldolgozáson kívül, az egyéb élelmiszer gyártása is beletartozik, így a 1083 TEÁOR számmal a tea, kávé feldolgozás, amibe a gyógytea, gyógyteakeverék gyártása és a gyógynövényszárítás, illetve a 1084 TEÁOR számmal a fűszer, ételízesítő gyártása tartozik.

Az  átmeneti támogatás formája egyszeri vissza nem térítendő támogatás, mértéke– a támogatás alapját képező állományba tartozó – foglalkoztatottanként legfeljebb 125 000 forint. A rendelkezésre álló teljes keretösszeg 8 milliárd Ft.

 

A támogatási kérelem 2020. június 29. és július 12. között elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően a Magyar Államkincstár elektronikus űrlapkitöltő felületén keresztül nyújtható be. A támogathatóság részletes feltételeit a rendelet, illetve a későbbiekben a Magyar Államkincstár oldalán megjelenő pályázati felhívás tartalmazza. Az átmeneti támogatásra való jogosultságról a Magyar Államkincstár legkésőbb 2020. december 31-éig dönt.

A támogatási kérelem benyújtásának feltétele a 2007. évi XVII. törvény (a továbbiakban: Támogatási törvény) 28. § (3) bekezdése szerinti nyilvántartásba vételi kötelezettségnek való megfelelés, és a Támogatási törvény 28. § (3a) bekezdésének megfelelő - a támogatási kérelem benyújtásakor az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben nyilvántartásában ügyfélként való - szereplés. Az ügyfél-nyilvántartási nyomtatványok a Magyar Államkincstár oldalán találhatók meg.

További részletek a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programról itt, a MÁK ügyfél nyilvántartásba vételéről itt, az Európai Bizottság 2016/C 262/01 számú közleménye alapján az átmeneti támogatásokra vonatkozó összeszámítási szabályokról itt olvashatók.

Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból nyújtandó egyes támogatások összefoglaló táblázata az alábbi linken érhető el, a gyógynövény feldolgozó vállalkozásokat érintő kincstári közlemény (élelmiszer-feldolgozó vállalkozások átmeneti támogatása 53/2020 (VI.26. Kincstári közlemény) pedig itt.

 

Forrás: NAK