Erősít, ápol, ránctalanít: érik már a homoktövis

Rövidesen itt a tél, a megfázások ideje, támadásba lendülnek a vírusok, baktériumok is. Érdemes tehát már most felturbózni az immunrendszerünket és ennek remek támogatója a homoktövis.

A növény a nagy C-vitamin tartalma miatt jelentős szerepű megelőzésben és gyógyításban egyaránt. Magyarországon védett növény a homoktövis, így vadon élő állományai nem gyűjthetőek. Termesztése azonban jelentős hazánkban is. Sok termék készül a növényből, szörp, üdítőital, lekvár, kozmetikai szerek.  

A homoktövis – vagy ahogyan még emlegetik: ezüstös homoktövis, európai homoktövis, homokfa, ezüsttövis - az ezüstfavirágúak rendjébe, az ezüstfafélék családjába tartozik. Drogja az érett termés illetve a terméshúsból valamint a magból kinyerhető zsírolaj. A gyümölcsből 75-80% gyümölcslé nyerhető, a gyümölcslében kevés cukor és értékes szerves savak vannak, például almasav és zsíros olaj is. Jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint, karotinoidokat, kalciumot, magnéziumot, aminosavakat.

Külleme

 A homoktövis sarjtelepes, sűrű bozótot alkotó, 1.5- 3 méter magasságú, lombhullató, tövises cserje vagy 8-10 méterre megnövő kis fa. Mélyreható főgyökerei és sekélyen messzire nyúló oldalgyökerei vannak, gyökérsarjakat fejleszt. Ágai sűrűek, ezüstösen csillogóak, pikkelyszerű szőrök fedik és tövisesek.

Levelei szórt állásúak, lándzsásak, 4-6 cm hosszúak, ép szélűek. Kétlaki cserje, virágait a másodéves vesszőkön hozza, a rügyek a hajtás csúcsán tömötten állnak. Virágai lombfakadás előtt márciusban nyílnak. Termése gömbölyded vagy tojás alakú, 6-8 mm átmérőjű, termése lédús, vékony héjú. Gyümölcse szeptember végétől kezd érni és egész télen az ágakon marad, de nálunk egyes fajták már augusztusban érnek.

 

Kertünk dísze is lehet

A homoktövis egyaránt előfordul az északi féltekén, a mérsékelt és a szubtrópusi övben is, eurázsiai faj. Homoktalajokon, folyó- és patak oldalakon, tengerparti dűnéken is él, sarjtelepeket képezve. Hazánkban védettek, parkokba, fasorokban ültetik, dísznövényként.

Jól bírja a téli hideget, fényigényes növény, alkalmazkodik a száraz vagy sós talajokhoz is. Szerény a tápanyagigénye, legjobban a humuszos homoktalajokat kedveli. Szárazságtűrő, de a jó fejlődéshez és bőséges terméshez megfelelő vízellátás kell a homoktövisnek.

 

Immunbomba

A homoktövisnek kiemelkedően magas a C- vitamin tartalma, a hosszú telű vidékeken élők számára ezért is fontos vitamin forrás. Szervezetünk védekezőképességét jól erősíthetjük vele, a legyengült testnek jó támogatója, ráadásul az egyes fertőzések ellen is megvéd, így a téli időszakban nagyon hasznos lehet a fogyasztása.

A termésből kivont zsírosolaj a külső hámszövetek sérüléseit kíméletesen gyógyítja, legyen szó bőrsérülésről, rosszul gyógyuló sebről vagy gyomorfekélyről.Jótékony hatásait napjainkban is vizsgálják. Antioxidáns hatása és sugárvédő bizonyítást nyert már, flavonoidjainak ezentúl rákellenes, vércukor-, koleszterinszint csökkentő hatása is perspektivikus.

A ráncvarró

Külsőleg is érdemes használni. A homoktövis a hajhagymákat erősíti, így a hajhullás ellen remek szer. A bőrünk meghálálja a használatát, hiszen a kötőszövetekre is jó hatást gyakorol, vagyis aki szeretne a ráncoktól vagy a narancsbőrtől szabadulni az olyan kozmetikai szert keressen, melynek alkotóeleme a homoktövis. A növény egyébként ma már sok naptej, napolaj alapanyaga, hiszen jól véd a leégés ellen is. Egyszóval a homoktövis kívül-belül véd, gyógyít és támogat.