EUROPAM Közgyűlés 2021

Olaszországban tartotta éves közgyűlését az Európai Gyógynövénytermesztők Szövetsége

Szeptember 2-5. között került megrendezésre az Európai Gyógynövénytermesztők Szövetségének (EUROPAM) 2020-ról elhalasztott éves közgyűlése az umbriai Assisiben. Az esemény tavaly a járványhelyzet miatt került elhalasztásra, míg 2021-ben a járványügyi óvintézkedések és európai utazási korlátozások szigorú betartásával megrendezésre kerülhetett. A szervező az olaszországi növénytermesztők szövetsége FIPPO (Federazione Italiana Produttori di Piante Officinali) volt, a magyar küldöttség tagjai mind a GYSZT, mind az ipari tag (Rózsahegyi Zrt.) részvételével képviselték magukat a rendezvényen.

A programok között az éves közgyűlés kötelező elemein kívűl, megújította tisztségviselőit a szervezet, az elnökség tagjai között a Rózsahegyi Zrt. képviselője, Szántó András tovább folytatja alelnöki munkáját. A  szakmai programok között előadások (pirrolizidin alkaloid tartalmú növények toxicitása, gyógynövények termesztése kontrollált körülmények között, stb), a tagországok beszámolói a koronavírus járvány gyógynövényiparra gyakorolt hatásairól és a szervezeten belül működő munkacsoportok beszámolói is elhangzottak éves munkájukról.

A szakmai programok között a találkozó résztvevői meglátogatták az Assisi levendáriumot, a közeli San Sepulcroban az ABOCA cég múzeumát, valamint a FIPPO partnerei közül több toszkán gyógynövénytermesztőt és az umbriai Le Cimate borászatot.