Gyógynövény gyűjtés a kijárási korlátozás idején

Hogyan érinti az érvényben levő kijárási korlátozás a vadontermő gyógynövények gyűjtését?

A vadon termő gyógynövénynének gyűjtésének szezonja hagyományosan és az időjárás függvényében a tavasz első hónapjaiban kezdődik. A 2020-as év enyhe február-márciusi időjárásának hatására a növények, gyógynövények is hamarabb kezdték el vegetációjukat, így a gyűjtési szezon is korán indul. Legkoraibb tavaszi gyűjthető gyógynövényeink közé tartozik a kökény, a tyúkhúr, a pongyola pitypang, amik enyhe idő esetén már márciusban virágozni, hajtani kezdenek, így gyűjtésük a napokban már aktuális.

A koronavírus járvány miatt március 28-án érvénybe lépett kijárási korlátozás csak alapos indok esetén engedélyezi lakóhelyünk elhagyását, melybe többek között a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység folytatása is beletartozik.  A  kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelettel és annak gyógynövény gyűjtést érintő részeivel kapcsolatban a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács felvette a kapcsolatot az illetékes Agrárminisztériummal, ahonnan az alábbi tájékoztatás  érkezett: "a mezőgazdasági munkák végzése – ide értve a növények, növényi részek gyűjtését is – a 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdésének a) pontjában foglalt „mezőgazdasági és erdészeti tevékenység” fogalmi körébe tartozik."

Ez alapján a vadon termű gyógynövények gyűjtése a vonatkozó jogszabályok betartása mellett a kijárási korlátozás alatt is folytatható. A gyűjtőknek természetesen fokozottan ügyelni kell a gyűjtés során a járványügyi  és higiéniás követelmények betartására, valamint a gyűjtési engedélyük meglétére.