Mit, kitől, honnan? - Mire figyeljünk gyógynövényteák vásárlásakor?

Praktikus tanácsok szakértőktől gyógynövénytea vásárláshoz

Soha ne vásároljunk gyógynövényteát ellenőrizetlen helyen és forrásból! Szupermarketekben, hipermarketekben, gyógyszertárakban, drogériákban, gyógynövényboltokban nagy eséllyel valóban eredeti, jó minőségű, ellenőrzött terméket kapunk. Ezek közül lehetőség szerint válasszuk a jól ismert és megbízható hazai cégek termékeit. A piacon, kistermelőknél elérhető gyógynövények esetén mindig körültekintően vásároljunk: ezen termékek esetén ugyanis nem biztos, hogy adottak voltak gyártásra vonatkozó jogszabályi követelmények, sem a növényi alapanyagra, sem a gyártás körülményeire vonatkozóan. Az árusítás helyszínén fel kell tüntetni a "Saját őstermelői tevékenységből számazó termék" feliratot, valamint a FELIR azonosítót, és a NÉBIH tevékenységazonosítót is. Az azonosítók birtokában a jogszerűség ellenőrizhető a NÉBIH oldalán. Az ellenőrzött, visszakövethető gyártásban készült gyógynövényteákon mindig feltüntetésre kerül a termék azonosító- és gyártási száma.

 

Amennyiben a készítmény alapanyagául szolgáló növényi drog megfelel a Gyógyszerkönyvben foglalt leíratok minőségi előírásainak, a gyártó feltüntetheti a „Gyógyszerkönyvi minőség” feliratot is (ez a minőségre utal, és nem jelenti azt, hogy ez a gyógynövénytea gyógyszer lenne). Gyógynövényteák vásárlásakor mindig figyeljünk arra, hogy a vásárolt termék ellenőrzött minőségű legyen: ha a termék csomagolásán szerepel, hogy „gyógyszerkönyvi minőségű”, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a benne lévő gyógynövény tartalmazza a gyógyszerkönyvben, szabványokban, gyártói előiratokban meghatározott hatóanyag mennyiséget.

Az online térben történő vásárlás esetén fokozott óvatossággal járjunk el. A megbízható, ismert cégek termékeit nyugodt szívvel választhatjuk az internetes webáruházakban, azonban a külföldi, ismeretlen termékek esetén vásárlás előtt nézünk utána a gyártó/forgalmazó cég visszakövethetőségének, esetleg tájékozódjunk hiteles szakismerettel bíró gyógynövényszakértőnél. Gyanúra adhat okot egy-egy gyógynövénytea reklámozása esetén, ha az egészségre vonatkozó túlzó állításokkal találkozunk, pl. „csodaszer”, „nincs mellékhatása”, „mindent meggyógyít”. Nem szabad az ilyen túlzó állításoknak bedőlni akkor sem, ha egyetemek, híres professzorok, ismert emberek nevével visszaélve reklámozzák a terméket.

A gyógyteák fogyasztásakor kövessük a csomagoláson feltüntetett előírásokat az adott gyógynövénytea adagolására, az elkészítés módjára, fogyasztására, az esetleges korlátozásokra vonatkozóan. A korlátozások legtöbbször a napi adagra, felhasználás időtartamára vonatkoznak, valamint arra, hogy gyermekek, terhes és szoptatós nők fogyaszthatják-e a terméket. Az adagolásra vonatkozó előírások betartása azért is fontos, mert a túlzott mértékű fogyasztás, túladagolás bizonyos esetekben enyhe egészségügyi panaszokhoz vezethet.