Hetven éve szolgál a Herbária

Ősi tudás, korszerű technológia, kiváló minőség

A Herbária név ma már fogalom, elválaszthatatlanul összefonódott a gyógyítással, egészségmegőrzéssel, szépségápolással.

Gyökerei a 19. században alakultak ki, akkoriban, amikor hazánkban elkezdődött a gyógynövények falusi felvásárlása, majd azok megismertetése a városlakókkal. A magyar gyógynövény - köszönhetően kiváló minőségének - gyorsan nemzetközi hírt szerzett. A szervezett felvásárlók megjelenésével rendszeressé vált gyűjtésük, sőt rövidesen állami támogatással termesztésük is elkezdődött.

Megalakul a Herbária

A szakmai tudás is bővült, köszönhetően annak, hogy az 1900-as éve elején a Földművelésügyi Minisztérium irányításával megalakult a Gyógynövény Kísérleti Állomás, a növények alkalmazása egyre nagyobb körben terjedt el. A háborús éveket követően a magánkereskedelem szerepét aztán átvette egy központi irányító, szervező cég, amely a HERBÁRIA nevet kapta, mindez 1949-ben, pontosan 70 éve történt.

A Gyógynövényforgalmazó Szövetkezeti Közös Vállalat – a HERBÁRIA – országos kiterjedésű felvásárló és üzemi háttérrel rendelkezett, a 70-es, 80-as években, 11 üzemben dolgozták fel az alapanyagot, melyet országszerte az ÁFÉSZ-ek vásároltak fel és juttattak el a vállalathoz. Sokak megélhetését biztosította annak idején a gyógynövény gyűjtés, a legjelentősebb tétel általában az április végén virágzó kamillából érkezett.

Új kihívások

A HERBÁRIA életének újabb mérföldköve volt, amikor 1993-ban magánkézbe került. Azóta dinamikus fejlődésnek indult a cég, mely egyre korszerűbb technológiával, ellenőrzött minőségű alapanyagból dolgozik. Hitvallása szerint a népgyógyászati ősi tudást a korszerű kutatási eredményekkel kell ötvözni és a legfejlettebb termelési, minőségbiztosítási és vállalatirányítási megoldásokat kell követni.

A HERBÁRIA fontosnak tarja, hogy közel kerüljön az egyre tudatosabb fogyasztókhoz, preferálva mindenki számára a természetes megoldásokat. A mai kor emberének igényeire is ügyelve úgy bővítik termékpalettájukat, hogy abban mindenki megtalálja a számára fontosat: a vegán étrendet követőkre, a cukorbetegekre, a gluténallergiában szenvedőkre, kismamákra is gondolnak fejlesztéseik során.

A gyógyítás mellett az egészségmegőrzést is segítik új termékeikkel, az étrend-kiegészítők, vitaminok széles választékával várják már a vásárlókat és a szépségápolás piacán is nyitnak, minőségi haj- és szájápolási termékeket fejlesztettek ki azok számára, akik hisznek a gyógynövények erejében. A Herbária fontosnak tartja, hogy segítse a gyógynövények minél szélesebb körű megismertetését, a különböző tévhitek eloszlatását, tegyen egy egészségesebb társadalomért. A mögötte álló 70 év pedig hitelessé teszi törekvését.