Homoktövis, mint takarmány alapanyag

Haszon- és háziállataink egészségére is jótékony hatással van homok aranya.
A homoktövis (Hippophae rhamnoides L.) Ázsiában őshonos gyógynövény, mely rendkívül magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt közismerten védi az immunrendszert, növeli a szervezet védekezőképességét, illetve élénkénti az anyagcserét. Számos történelmi forrás megemlíti használatát egészen az ókortól kezdve, Kínában például a császári orvosok is felhasználták jótékony tulajdonságai miatt.  

Napjainkban nem pusztán saját magunk, de haszon- és háziállataink számára is különösen fontos, hogy minél kevesebb gyógyszert, antibiotikumot kapjanak. A közelmúlt kutatásainak egyértelmű eredményei alapján a gyógynövénnyel táplált állatok életminősége jelentősen javul, a vizsgált gyógynövények közül pedig kiemelt figyelem övezi homoktövist. Indiai kutatások alapján* a homoktövis pozitívan befolyásolta a baromfi súlyát, illetőleg tojástartalma is nagymértékben megnőtt. 

Dóczi Ferenc Krisztián 2009 óta foglalkozik homoktövis termeléssel Kókán, 2018 óta készít homoktövisből takarmány alapanyagot, ami egyaránt tartalmazza a termést, magot, levelet illetve a szárrészt is. Porrá őrölve a haszon- és háziállatok számára, eledelükkel keverve ajánlott fogyasztani. Az eddigi pozitív felhasználói tapasztalatok alapján a homoktövis tápanyagként való alkalmazása elősegíti mind az állományban szereplő állatok, mind házikedvencek egészségének megőrzését is.
Forrás:
https://medcraveonline.com/IJAWB/feeding-of-sea-buckthorn-leaf-meal-in-poultry-an-overview.html

 

Elérhetőség:0620-919-0620

E-mail: doczif@gmail.com

Cím: 2243 Kóka, Körtefalapos u. 9