Idd, kend, süsd: itt a mentaszezon!

A megoldás a gyomor bajaira

Limonádéba dobjuk, teát főzünk belőle, a koktéloknak kitűnő ízt ad és jól feldobja a salátákat is: a legtöbben a csodálatos íze miatt fogyasztják a mentát, nem is gondolva arra, milyen jót tesznek így a szervezetükkel is.

A hivatalos nevén borsos mentát gyakrabban borsmentának, angol mentának, fehér mentának nevezzünk. Az árvacsalán virágúak rendjébe, az ajakosok családjába tartozó menta nemzetségben mintegy 50 fajt tartanak számon. Mai ismereteink szerint a borsmenta spontán keletkezésű, többszörös fajhibrid, mely valószínűleg a vízi menta és a zöld menta kereszteződéséből jött létre. A termesztésében a borsmenta két eltérő formája terjedt el az egyik a fekete vagy vörös menta, a másik a fehér vagy zöld menta.

Drogját a megszárított virágzó hajtása, megszárított levelei valamint a hajtásból nyert illóolaj képezik. A növényben található illóolaj több mint 20 komponensből áll, közülük legfontosabb a mentol, de az illóolajon kívül tartalmaz még flavonoidokat és rozmaring savat is. A borsmenta lágyszárú, földalatti módosult hajtásokkal áttelelő évelő növény. Vékony 15-20 cm hosszú fehér gyökerei vannak, gyökérzete sekélyesen helyezkedik el, a gyökértörzsből képződő módosult hajtások egy része a föld felszínén úszik, ezek ibolyászöldek, elliptikus levelűek, gyökér és hajtás képzésre ugyancsak alkalmasak. Szára 30-100 cm magas, lilás elágazó levelei hosszúkás tojásdadok, csipkés vagy fűrészes szélűek, a levél sötétzöld, erezete gyakran ibolyás. Virágai világos lilák, termése apró vörösesbarna makkocska.

Nimfából gyógynövény

Gyógyhatását már az ókori görögök is felismerték, hiszen lakomáik után előszeretettel rágcsálták leveleit. Nevét is a mitológiára vezetik vissza, Menthe nimfa volt az, aki elnyerte Hádész tetszését, balszerencséjére, hiszen a feldühödött feleség, Perszephoné bosszúból növénnyé változtatta őt. Más változat szerint maga Hádész cselekedte ezt meg, megmentve szerelmét nejétől. Az évezredek során a mentának számos fajtáját ismerték és használták, a ma talán legnépszerűbb borsmentát a XVIII. században említik brit források. Az angolok olyan nagyra tartották, hogy az új világba is magukkal vitték a telepeseik, így honosították meg Amerikában is ezt a gyógynövényt.

Ha te is szeretnél

A mentát zölddugványozással vagy sarjakkal lehet szaporítani. A szabadföldbe optimálisan októberben kell ültetni, ügyeljünk arra, hogy ne legyen se túl sekély, se túl mély a telepítés. Tudni kell, hogy a borsmenta víz-, hő- és fényigényes faj, fontos tehát, hogy jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajba kerüljön. A téli fagyokat jól bírja, de ha cserépbe ültetjük, akkor érdemes fagymentes helyet keresni neki, leveleit így folyamatosan lehet szedni.

Ha pedig szárítanánk is belőle, akkor a frissen levágott hajtásokról fosszuk le a leveleket, majd napfénytől védett, szellős helyen, természetes módon szárítsuk meg. Mivel igen erős illatú, így más növényi alapanyagoktól, élelmiszerektől elkülönítve tároljuk papírzacskóban vagy dobozban, fénytől és nedvességtől óvva. A tárolás során jelentős lehet az illóolaj veszteség, így érdemes egy éven belül elfogyasztani.

A gyomrod barátja

Azt, hogy a borsmenta milyen sokféle gyomorpanaszon segít ma már tudományosan is bizonyították. Gyomorrontásra, emésztési panaszok ellen, gyomorfájás, gyomorégés, hányinger esetén is hatásosan bevethető. Még azoknak is érdemes fogyasztania, akiknél a járművön való utazás vált ki szédülést, hányingert. Szélhajtó és serkenti az epeműködést, így a fogyókúrázóknak is ajánlható.

A megfázás tüneteit, köhögést, torokfáját is enyhíti, olaja erős baktérium és gombaölő hatású, így például a herpesz ellen is jól bevethető. Hűsítő tulajdonságát is hamar felismerték, így a fájdalmak ellen külsőleg is alkalmazzák. Akik reumás panaszokkal, izomfájdalommal küzdenek, bátran használhatják. Nagy segítséget jelent a migrénnel küzdőknek is, olajából néhány cseppet a halántékba kell masszírozni, mellé egy pohár teát inni és némi pihenés után gyors enyhülést hoz a menta. A rovarcsípések okozta kellemetlen tüneteket is enyhíti.

Így fogyaszd

Illóolaját kockacukorra kell csepegtetni vagy elkeverni vízben. Ha teát készítünk, egy kanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel, majd lefedve hagyjuk állni 10 percig, naponta háromszor is ihatunk egy-egy csészényit. Megfázáskor, inhaláláshoz a forró vízhez kell az illóolajból cseppenteni és szintén hígítva kell a homlokra vagy halántékra kenni, ha nagyon kínoz a fejfájás.

Készíthetünk belőle öblítőt hajmosáskor, beledobhatjuk a fürdővízbe, szájvízbe és ha házilag készítünk szappant, feltétlenül tegyünk bele mentát. A gasztronómiában is felismerték a benne rejlő lehetőségeket, számos cukrászati termék ízesítője, alapanyaga. Érdemes vele kísérletezni otthon is, ne csak a hűsítő italokba tegyük, kitűnő ízt ad a szószoknak, salátáknak és különböző desszerteknek.