Készülj a télre, szedd a pemetefüvet!

Egy növény, amiből Hungarikum született

Ha nagyon kínlódunk a köhögéstől és a természetes megoldást keressük a patikai köptetők helyett, mindenkinek eszébe jut egy neves kis cukorka. A szürke, finom ízű kis „tabletta” a pemetefű jótékony hatásával gyógyít, de érdemes gyűjteni a növényt is, a téli megfázásos időszakban remek segítség lesz.

Hívják orvosi pemetefűnek, fehér pemetefűnek is ezt a gyógynövényt, mely vadon egyre ritkábban fordul elő. Az árvacsalán virágúak rendjébe az ajakosok családjába tartozó növény rokon fajai a fekete pemetefű és a hibridként létrejött korcs pemetefű. Drogja a szárított virágzó hajtása, mely keserűanyagot, cserzőanyagokat és kevés illóolajat tartalmaz.

Évelő növény, melynek gyökere és többfejű gyöktörzse 15-20 cm hosszú, szára 40-60 cm magas, elágazó, fehéren gyapjas levelei keresztben átellenesek, tojásdad alakúak vagy kerekdedek, lekerekített csúcsúak, szélük csipkés, fűrészes szélű. Virágzata a szár végén a felső levelek hónaljában, gömbös örvökben fejlődik, virágai fehér színűek. Júniustól szeptemberig virágzik, termése tojásdad alakú makkocska.

Ha szeretnél telepíteni

A pemetefű Közép-Ázsiában és a Földközi-tenger vidékén őshonos, nálunk is előfordul vadon, de ritka, veszélyeztetett faj, díszkertekben viszont gyakran ültetik. A napos, száraz parlagokat, legelőket kedveli, fény- és melegkedvelő, szárazságtűrő növény. A nyári kánikulát jól viseli, de a téli fagyokra érzékeny, őszi telepítésnél tehet benne kárt a fagy.

A talajra nem túl igényes, a legjobb olyan helyre ültetni, melyek évelő gyomoktól mentesek, hiszen a pemetefű négy-öt évig marad egy helyen.  Helybe vetéssel és palántanevelés is tudjuk szaporítani, szedni pedig a virágzás kezdetekor érdemes. Az első évben csak egyszer, a további években kétszer háromszor is vághatjuk már. Árnyékos szellős helyen, vékony rétegben kiterítve kell szárítani, állandóan forgatva. Amikor elcsomagoljuk, érdemes porvédő szemüveget, orr elé köthető kendőt venni, mert a pemetefű pora irritálhatja a nyálkahártyát.

Mire használd?

A pemetefű gyógyhatását már az ókori egyiptomiak és görögök is ismerték, főként köhögés ellen alkalmazták. Leggyakrabban mi is a légúti betegségek orvoslásra alkalmazzuk, hiszen köptető, nyákoldó, köhögéscsillapító hatása van, de kiváló emésztéssegítőként, epehajtóként is.

Támogathatjuk vele a máj működését, alkalmas az étvágy javítására is. A mediterrán országokban a vércukor illetve vérnyomás problémák kezelésére alkalmazzák teáját, de a pemetefűnek gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító tulajdonsága is van.

Egy Hungarikum alapja is

Kevesen tudják, de a népszerű pemetefű cukorka ma már Hungarikum. Réthy Béla gyógyszerész kísérletezte ki a békéscsabai Sas Gyógyszertár laboratóriumában, 1892-ben. Első sikerét a millenniumi kiállításon aratta, Réthy cukorkáját oklevéllel ismerték el. Népszerű lett az egész Monarchia területén, háttérbe szorította az összes gyógycukorkát, népszerűsége folyamatosan nőtt. Az eredeti receptet csak a családtagok tudták, sajnos nem maradt fenn, így a most forgalomban lévő cukorka egyfajta utánzat, összetétele nem azonos az eredetiével, de így is hatásos. A cukorka gyártását a II. világháború egy időre megszakította, de később újraindították Békésen, majd Érden, itt készül jelenleg a népszerű Hungarikum.

Így fogyaszd

A pemetefűből teát, szirupot, borogatást, tinktúrát egyaránt készíthetünk. A teához a füvet 2 dl vízzel kell leforrázni, majd 15 percig áztatni. Ha étvágyjavításra használnánk, étkezés előtt érdemes meginni, ha mást orvosolnánk étkezések között, után kell kortyolgatni.

Borogatást készítve a bőrpanaszokat is orvosolhatjuk vele. Más gyógynövényekkel kombinálva készíthetünk belőle gyógyfőzetet vagy gyógymézet is. A pemetefű, orvosi zsálya, kasviráglevél és kakukkfű kombinációjából egy csésze tea igazán hatásos orvosság. Az egyébként is gyógyító méz erejét tovább turbózhatjuk, ha 3 dl mézhez 1-1 kanálnyi pemetefüvet, kakukkfüvet, lándzsás útifüvet, ánizst, hársfavirágot keverünk, lezárjuk, majd 4 hétig állni hagyjuk naponta megkevergetve. Leszűrés után igazi csodaszert kapunk a téli hónapokra.