Költséghatékony és sokoldalú az új, plug-and-play szárító-konténer

Innovatív, megfizethető, költséghatékony és gyors szárítási megoldás született a magyarországi Barcs Metál Kft. és a horvátországi pitomačai Herbas d.o.o. együttműködésében.

Innovatív megoldás született a gyógynövények és mezőgazdasági termények gyors, költséghatékony és környezetbarát szárítására. Egyedi és speciális terméket dobott piacra közösen a magyarországi Barcs Metál Kft. és a horvátországi pitomačai Herbas d.o.o.

A speciális, úgynevezett „plug-and-play” szárító-konténer ötlete már évekkel ezelőtt megszületett a piaci igényekre reagálva, amihez a Barcs Metál Kft. megtalálta a partnert, illetve a megfelelő pályázati lehetőséget. Utóbbit a Beneficiary Light (The Beneficiary Light Grant Scheme), vállalkozásfejlesztési támogatási konstrukció biztosította, amelyet speciálisan az „Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020” programra terveztek.

A Barcs Metál Kft. több évtizedes szakmai tapasztalatok alapján tervez és gyárt konténereket, míg a horvát vállalkozás leginkább gyógynövények, dohány-, illetve mezőgazdasági termények feldolgozásához szükséges berendezések gyártására specializálódott. A közös tudásra és tapasztalatra építve, fejlesztették ki közösen a gyógynövénynövények és termények hordozható „plug-and-play” szárítóját, amely egy negyven lábas, speciális, mobilizálható szárító-konténer.

Az eszközben speciális szigeteléseket, egyedi csatlakozásokat és gépészeti részeket alakítottak ki. A hátsó részében helyet kapott egy megújuló energiaforrásokon alapuló termogenerátor, ami nem termel szén-dioxidot, hanem egy körforgáson alapuló energiaforrás. A konténer első részében egy praktikus, mozgó padló található, amely nagy előnyt jelent a szárító betöltésénél és ürítésénél.

A közös horvát-magyar termék több szempontból is innovatív a piacon: egyrészt lehetővé teszi a sokoldalúságot a kezelője számára és a beépített programok alapján többféle termény szárítását teszi lehetővé, másrészt bárhol könnyen és gyorsan használható, építési engedély nélkül, harmadrészt költséghatékonnyá és gyorsabbá teszi az alapanyag szállítását, tárolását és szárítását, ezáltal megőrizve a legjobb minőséget.

Az univerzális „plug-and-play” szárító-konténer általános rendeltetésű, tehát szinte mindenféle növény szárítására alkalmas, köztük gyógynövényekre, magokra, zöldségekre vagy gyümölcsre, de olyan, szemes terményekre is, mint például a búza vagy a kukorica.

További információk a "plug-in-play" szárító-konténerről: a szárító-konténer működés közben és az Agrárszektoron megjelent cikk a témában itt elérhető.

A Barcs Metál Kft. online promóciós eseménye a "Plug-and-Play" szárító-konténerről.