Különleges együttműködésbe kezdett a Pannonhalmi Főapátság a Nespressoval

A Pannonhalmi Főapátság levendulamezőin hasznosítják újra a használt kávékapszulákból kinyert kávézaccot.

A Nespresso kávémárka évek óta nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra és kávékapszulák újrahasznosítási lehetőségének népszerűsítésére vásárlói körében, aminek eredményeként Magyarországon  a kávékapszula-újrahasznosítási arány 43%-kal, jelentősen magasabb, mint globális szinten (32%). 

Az újrahasznosítás további ösztönzésére különleges együttműködésre lépett a Nespresso a Pannonhalmi Főapátsággal. A Magyarországon begyűjtött kávékapszulák feldolgozása során nyert kávézacc egy részéből a vállalat egy speciálisan erre a célra kifejlesztett termesztőközeget gyártatott, melyet a Főapátság levendulamezőin hasznosítanak a termőtalaj minőségének javítására.

A kezdeményezés teljes mértékben lokális: a kapszulák a hazai fogyasztóktól származnak, és mind a feldolgozás — vagyis az alumínium és a kávézacc szétválasztása—, mind pedig a termőközeggyártás Magyarországon történik. A kezdeményezés célja, hogy rávilágítson a kávékapszulák újrahasznosíthatóságának sokoldalúságára, és ösztönözze a még nagyobb arányú lakossági visszagyűjtést.

Az együttműködés a Nespresso és a Pannonhalmi Főapátság között nem újkeletű, azonban eddig a Gyógynövénykert tevékenységére nem terjedt ki. A mostani bejelentést  kétéves előkészület és közös munka előzte meg. A kávézacc alapú termesztőközeget október elején saját kezűleg juttatták ki a pannonhalmi levendulamezőkre a cég munkatársai Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjének dolgozóival karöltve, az együttműködés eredményét pedig először 2022. nyarán, levendulavirágzáskor csodálhatják meg a látogatók.

A használt kávékapszulák visszagyűjtését követően a másik fontos komponens is újrahasznosul: az alumínium különböző használati tárgyak – alkatrészek, konzerv és üdítős dobozok – formájában születik újjá – de készülhet belőle például kerékpár vagy akár golyóstoll is.

A hazai újrahasznosítás folyamatáról készült videót itt lehet megtekinteni.