Eindhovenben járt a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács

Az idén harmadik alkalommal megrendezésett eindhoveni a MAP-expót látogatta meg a GYSZT és a NAK Gyógynövény alosztályának tagjaiból álló 10 fős küldöttség.

A MAP-Expo gyógynövényes szakkiállításon több, mint 20 nemzet, 63 a gyógynövény szektorban tevékenykedő kiállítója mutatkozott be. Köztük jól ismert cégek, mint a gyógynövény feldolgozó gépek gyártásával foglalkozó lengyel Scorpion, a fő profilként kender és len termesztéssel, feldolgozással és termék előállítással foglalkozó HEMPFLAX, a kivonatoló, lepárló üzemek tervezésével, fejlesztésével foglalkozó német Schrader, vagy a csomagolástechnika területén működő belga The Pack cég. Számos kisebb cég és termelő mutatta be termékeit, így az orosz LLC Russolod, melynek fő tevékenysége az édesgyökér termesztés és feldolgozás, de emellett számos Magyarországon ismeretlen, Bajkál régióban fontos gyógynövényfaj gyűjtésével és termesztésével foglalkoznak, így pl. a Szibériában honos Chamerion angustifolium fajjal, mely „ivan tea” néven kerül kereskedelmi forgalomba, vagy a Rhododendron adamsii, melyet „sagan-dali” néven ismernek. Az írországi Bord na Móna cég organikus termesztésből származó gyógynövény alapanyagaival – cickafark, orvosi ziliz, borsmenta, lándzsás útifű, orvosi macskagyökér, fenyérmirtusz, erika, stb. – nyírfavízzel, nyírfapárlattal jelent meg, a lett Rukisu Teja pedig különleges teakeverékeikkel. A belga-marokkói Pure Saffran standjánál a sáfrány és argán termesztéssel és termékekkel ismerkedhettek meg a látogatók.

A nemzetközi trendekkel összhangban a kiállításon több ipari kender (Cannabis sativa) termesztéssel, feldolgozással, termék előállítással foglalkozó cég mutatta be termékeit, melyek felhasználása igen sokrétű (mag, magolaj – élelmiszer, étrend-kiegészítő, cbd-kivonat, virágos hajtás – novel food, rost- textil, építő-, szigetelőanyag, alom) és Magyarországhoz hasonlóan Európa más országaiban is jellemző, hogy a termékek piacra kerülése és szabályozása problémás.

A kiállítás mindkét napján szakmai szemináriumok is megrendezésre kerültek. A kiállítás első napján az ajurvédikus orvoslás gyógynövényei, a hagyományos iszlám (halal) gyógynövények és a magyar partnerekkel megvalósuló EOHUB (Európai összefogás az illóolajok területén jelentkező kihívásokra) projekt keretén belül szerveztek előadásokat. A kiállítás második napjának szakmai programja az EIHA (Európai Ipari Kender Szövetség) szervezésében teljes egészében az ipari kenderre fókuszált: kendertermékek státusza, tradicionális felhasználása, CBD hatása, lehetséges marketing és promóciós eszközök.