Megjelent a gyógynövénytermesztés támogatása felhívás

A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása” című felhívás

Két célterületre (gyümölcstermő ültetvényekhez kapcsolódó tevékenységek és évelő gyógy-, aroma- és fűszernövény ültetvényekhez kapcsolódó tevékenységek), 40-50%-os támogatási intenzitással igényelhető támogatás ültetvénytelepítésre, öntözés kiépítésére és gépek beszerzésére a ma megjelent VP2-4.1.3.2-4.1.3.3.-5.1.1-21 kódszámú Kertészet - ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása című felhívás szerint. A két célterületre beérkező támogatási kérelmek célterületenként külön rangsorban kerülnek majd elbírálásra.

A 2. célterületen belül, azaz az évelő gyógy-, aroma- és fűszernövény ültetvényekhez kapcsolódó tevékenységek között, az alábbiak támogathatóak:

  • Új ültetvény telepítése: a legkisebb támogatható ültetvényméretnek el kell érnie a 0,5 hektár területnagyságot.
  • Évelő gyógy-, aroma- és fűszernövény termesztéséhez kapcsolodó, a betakarítást követő áruvá készítést szolgáló eszközök beszerzése: fosztás, aprítás, morzsolás, őrlés, vágás, szárítás, válogatás gépei, eszközei.
  • Évelő gyógy-, aroma- és fűszernövény termékek betakarítására alkalmas gépek, eszközök beszerzése, úgymint mezőgazdasági erőgéphez, traktorhoz kapcsolható betakarítógépek, önjáró betakarítógépek és a betkarítást segítő kézi eszközök beszerzése.

A támogatást azok a mezőgazdasági termelők igényelhetik, akik legalább 6000 euró STÉ üzemmérettel rendelkeznek és árbevételük legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származik. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege célterületenként - legyen szó egyéni vagy kollektív projektről- maximum  500 millió forint.

A támogatási kérelmek benyújtására 2021. május 24. naptól 2021. augusztus 23. napjáig van lehetőség hat szakaszban. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 15 milliárd Ft.

A felhívás itt érhető el.