Megújul a pannonhalmi gyógynövénykert

A megvalósítás alatt levő projekt részeként új levendula-lepárló kerül kialakításra, valamint egy tea- és szőlőmag-feldolgozó látványműhellyel, illatmúzeummal, gyógynövényszárítóval és tanösvénnyel is bővül a gyógynövénykert.

A tervezett fejlesztések a Pannonhalmi Főapátság, mint világörökségi helyszín, jelenleg is magas színvonalú turisztikai versenyképességét kívánják javítani, szervesen kapcsolódva a már meglevő turisztikai kínálathoz. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, amelyhez a pályázó konzorcium 949,99 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el korábban. A programban a Pannonhalmi Főapátságon kívül konzorciumi partnerként Pannonhalma Város Önkormányzata és a Magyar Turisztikai Ügynökség is részt vesz.

A fejlesztések jelentősen érintik pannonhalmi gyógynövénykert működését, a projekt fő célja ugyanis a gyógynövénykertben folyó munkálatok, így elsősorban a helyben előállított termékek gyártási munkafolyamatainak a XXI. század követelményeinek megfelelő, interaktív módon, a látogatói élmény növelésével történő bemutatása. A feldolgozási és lepárlási folyamat megismertetése érdekében megújítják a levendula-lepárlót, valamint kialakítanak egy tea- és szőlőmag-feldolgozó látványműhelyt is. A projekt részeként egy illatmúzeum és egy gyógynövényszárító is, továbbá a gyógynövénykertet az arborétummal összekötő tanösvény is létesítésre kerül majd.

A fejlesztéseket kísérő építési munkálatok jelenleg 15%-os készültségen állnak: az Illatmúzeumnak, valamint a szőlőmagfeldolgozónak és turisztikai bemutatótereknek helyet adó „B” épület alapozása megtörtént, az „A” épületben a szükséges bontási, átalakítási munkák zajlanak éppen. Az építkezéssel párhuzamosan készül az Illatmúzeum arculata, a tanösvény irányító tábláinak grafikai kivitelezése, továbbá előkészítés alatt áll a beruházáshoz kapcsolódó imázsfilm, amely a megújult pannonhalmi gyógynövénykertet és arborétumot mutatja be.

A fejlesztések érintik a Pannonhalmi Főapátság gyógynövényműhelyeként működő Officina Sancti Martini Kozmetikum Manufaktúrát is, ahol a látogatók a monostor ősi receptúráin alapuló kozmetikai termékek készítésével ismerkedhetnek. A szélesebb körű információátadás biztosítására interaktív idegenvezető alkalmazás fejlesztése készül, valamint az épületben működő teázót és bemutatóteret is új elemekkel tervezik bővíteni.

https://pannonhalmifoapatsag.hu/wp-content/uploads/2020/03/DJI_0086-2048x1365.jpg

További információk a projektről:

https://pannonhalmifoapatsag.hu/a-pannonhalmi-gyogynovenykert-komplex-turisztikai-fejlesztese/