Megújult illóolaj lepárlási technológia a Pannonhalmi Gyógynövénykertben

Fejlett, gyorsabb technológia mellett továbbra is lehetőség van bérpárlásra a Pannonhalmi gyógynövénykertben.

A gyógynövények termesztésének, felhasználásának régi időkre visszanyúló hagyományai vannak a bencés szerzetesi világban. A gyógynövények használata évszázadok óta a szerzetesi gyógyászat alapját adják, számos technológiai fejlesztés pedig már korábban is az apátsági birtokokon (Báránd, Zalavár) valósult meg, így különböző gyógynövények lepárlásával már a magyarországi bencés szerzetesek régóta foglalkoznak. Pannonhalmán az illóolajos növények termesztését Bittera Gyula kezdte el, akinek nevét a legtöbben onnan ismerik, hogy ő hozta létre TIhanyban az ország elős levendulaültetvényét.

A hagyományokhoz való kötődés és a folyamatos fejlődés, fejlesztés a Pannonhalmi Főapátság életének fontos része. Az újonnan átadott illóolajlepárlási technológia a GINOP-7.1.6.-16-2017-00001 azonosítószámú  projekt keretében készült el és került átadásra. Bár a helyben termesztett gyógynövények lepárlására és bérpárlásra volt korábban is lehetőség a Gyógynövénykertben, az új technológiával sokkal fejlettebb és gyorsabb a teljes lepárlási folyamat. Az új berendezés vízgőzdesztilláció elvén működik, teljes egészében rozsdamentes acél elemekből áll, melyek nem korrodálódnak, a lepárlás digitálisan követhető és maga a folyamat kb. 15-20 perccel rövidebb a korábbi technológiáénál.  

A Pannonhalmi Gyógynövénykert továbbra is várja a bérpárlókat a Pannonhalma környékéről, Balaton-felvidékről. Június-júliustól van lehetőség illóolajos növények (citromfű, levendula, kakukkfű, borsmenta, stb) bérpárlására, kékolajos növények (kamilla, cickafark) párlására nincs lehetőség. További információk a bérpárlásról a kerteszet@osb.hu címen, valamint a +36-30-233-0869 telefonszámon kérhetők.