Mit gyűjthetünk júniusban?

Akác, bodza, kamilla, kakukkfű, nyírfa, málna, szeder, pipacs

A nyár első hónapjában is számos vadon termő gyógynövény terem, aminek gyűjtésével fedezhetjük saját és családunk szükségletét.

Közismert és Magyarországon mindenhol elterjedt a fafaj a fehér akác, utak mentén, házak körül gyakran ültetik és terjed. Az Alföldi területek jellegzetes és megosztó növénye, kiváló mézelő növény. Gyógynövényként virágzatát gyűjtik és használják. A fehér akác virágzása időjárástól függően májusban kezdődik és júniusig eltarthat. A virágokat üde nyílásban kell gyűjteni, rövid virágzati szárral, levelek és hajtásrészek nélkül. A földre hullott, elnyílott virág már nem alkalmas gyűjtésre. A gyűjtést mindig védett, szennyeződéstől (utak, mezőgazdasági területek) mentes területen végezzük! Szárítás előtt a virágokat fosszuk le a kocsányról, majd vékony rétegben kiterítve szellős helyen szárítsuk azokat. A szárított akácvirág kellemes illatú, fehér színű. Teája köhögéscsillapító, vízhajtó, csökkenti a gyomorsavtermelést, ezért reflux esetén eredményesen alkalmazható, gyomor- és emésztőszervi problémák ellen is érdemes fogyasztani, mivel nyákoldó, görcsoldó, nyugtató, tonizáló.

A fekete bodza erdőszéleken, útszéli, bolygatott területeken fordul elő, a tápanyagdús, nedves talajokon közönséges. Virága mellett, bogyói és levelei is gyűjthetőek. Gyűjtésekor ügyeljünk arra, hogy ne tévesszük össze az enyhén mérgező gyalogbodzával! Utóbbi virágzása később kezdődik, a növény kisebb termetű, lágyszárú, a virágok kellemetlen szagúak, porzói bíbor színűek. A fekete bodza virágát a virágernyők nyílásának kezdetén kell leszedni, rövid szárral vágva, amikor a középső virágok még bimbósak. Gyűjtésre napos, száraz időt válasszunk, mivel a nedves növényanyag szárítás során könnyen barnul, penészedik. A leszedett virágokat kosarakba gyűjtsük, ügyelve arra, hogy ne törjenek, préselődjenek, mert ennek hatására is barnulnak, összetörnek a virágok. Szárításkor a virágzatokat szárral felfele, legfeljebb 3-5 cm vastag rétegben terítsük ki. Szellős, huzatos helyen gyorsan szárad. A szárított virágok halványsárga színűek, illatosak. Tárolás előtt a virágzatokról kézzel lemorzsolhatjuk a virágokat, a port, szárrészeket pedig rostálással távolíthatjuk el. A szárított virág erősen nedvszívó, érzékeny a szagokra, elkülönítve, száraz helységben, papírral bélelt dobozban, üvegben tároljuk. A bodzavirág tea enyhe nyugtató, izzasztó, vízhajtó, önmagában, de más gyógynövényekkel vegyítve teakeverékben is fogyasztható, a friss virágokból szörp, hideg frissítő ital is készíthető.

Kamilla, más néven orvosi székfű, mindenhol előfordul Magyarországon, legnagyobb tömegben az Alföld szikes területein terem. Virágzásával egy időben, május-júniusban több más hasonló küllemű növény virágzik (pipitér, székfű fajok), ezektől egyértelműen megkülönböztethető jellegzetes illata, fonalszerű levele és virágzatának üreges, kúp alakú vacokrésze alapján. Virágzatát akkor kell gyűjteni, amikor csöves virágai már sárgák, a fehér színű sugárvirágai pedig vízszintesen állnak. A virágzatokat rövid szárral, kosárba, papírzsákba gyűjtsük, majd minél hamarabb terítsük ki szárítani, mivel könnyen befülled. Az idegen növényi részeket, hosszú szárakat válogassuk ki a begyűjtött anyagból, majd virágfej-virágfej mellett kiterítve, egy rétegben szárítsuk. Huzatos, árnyékos helyen pár nap alatt megszárad. Tárolásakor, mivel erősen nedvszívó, papírral bélelt dobozban, jól záródó üvegben helyezzük el. A kamillavirág tea gyulladáscsökkentő, görcsoldó, enyhe nyugtató hatású, meghűlés, gyomor- és emésztőszervi problémák, külsőleg sebek, ekcéma, a bőr, nyálkahártya gyulladásai esetén használhatjuk.

A közönséges nyír hegy- és dombvidékeken sok helyen előfordul hazánkban, de dísznövényként is gyakran ültetik. Kifejlett, egészséges leveleit azok kifejlődése után, júniusban gyűjtik a fa hajtásairól lefosztva. A lehullott, földről összeszedett levelek már nem gyűjthetőek. Szárításakor vékony rétegben terítsük ki a leveleket árnyékos huzatos helyen. Mivel a nyírfa levél lassan és nehezen szárad, fontos naponta kíméletesen átmozgatni az éppen száradó leveleket. A szárítás akkor érhet véget, amikor a levelek már teljesen megszáradtak, könnyen törnek és morzsolhatóak. A nyírfalevél tea a húgyutak bakteriális, gyulladásos megbetegedései során használható, enyhe vízhajtó és gyulladáscsökkentő hatású. A népi gyógyászatban köszvény és reuma kezelésére is használatos.

Vadon erdőszéleken, vágásokban, árokpartokon fordulnak elő a málna és szeder fajok (hamvas- és vad szeder), de sok kertbe finom és egészséges gyümölcséért ültetik. A málna jellemzően bükkösökben, a szeder ártéri erdőkben található meg. Gyümölcsük mellett a vadon előforduló és termesztett növények levele is gyűjthető, utóbbi akkor, ha vegyszermentes, biotermesztésből származik. A kifejlett, egészséges, rágástól, kártételtől mentes, ép és tiszta leveleket gyűjtsük, ennek időszaka májustól egészen szeptemberig eltart. Szárításhoz árnyékos helyen, vékony rétegben terítsük ki, időnként forgassuk át teljes száradásig. A málna- és szederlevél cserzőanyag-tartalmánál fogva összehúzó, gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású. Teájuk élénkítő, frissítő hatású, valódi tea pótlására használható. Belsőleg hasmenés, idült vastagbél-gyulladás kezelésére, külsőleg fekélyes sebek, gyulladt bőr, ínygyulladás kezelésére alkalmazzuk.

Vadon több kakukkfű faj is előfordul hazánkban, így a magas-, közönséges, hegyi-, korai- és keskenylevelű kakukkfű is. Ezek élőhelye igen változatos, sok helyen megtaláljuk őket, így homokpusztákon, száraz gyepeken, hegyi réteken, kaszálókon, tisztásokon is. Virágzásuk akár áprilistól egészen augusztusig eltarthat. Gyűjtésükkor a kakukkfű virágzó, föld feletti hajtásait vágjuk le, kihagyva a vastagabb, fásodó részeket. Szárítása árnyékban, vékony rétegben kiterítve történhet, száradás után morzsoljuk le a leveleket és tisztítsuk meg a szárrészektől. Köhögéscsillapító, köptető, fertőtlenítő hatása révén teáját légúti, hurutos megbetegedések kezelésére fogyasszuk.

Szántókon, réteken, tarlón és parlagon hagyott területeken tömegesen virágzik a pipacs a nyár első hónapjaiban. Piros sziromleveleit száraz időben, a reggeli harmat felszáradása után szedjük kosarakba, papírtasakba gyűjtve. A nedvesen szedett szirmok könnyen összetapadnak, barnulnak. Szárításkor a szrimokat terítsük ki legfeljebb 1-2 cm vastag rétegben,  árnyékos helyen. Szárítás közben ne forgassuk, mert a szirmok megtörhetnek, a napfénytől védjük, mert elveszti színét. A száraz pipacsvirágot később a tárolás során is védjük a fénytől és a nedvességtől. Teakeverékek színesítésére, dekorálására használhatjuk, gyógyászati célra nem alkalmazzák. A szirmok színanyag-tartalmuk révén természetes ételszínezékként is használhatóak.