Nyitott birtok akció a Sudár-birtokon

Aktív kikapcsolódás és önkéntes kertészkedés Győrújfalun

A kényszerpihenőt és bezártságot nehéz elviselni hosszú távon, saját kert híján pedig a természet közelségéről is le kell mondanunk. Pedig a kertészkedésnek köztudottan stresszoldó hatása van: a növényekkel való rendszeres foglalkozás átsegítheti az embert a mostanihoz hasonló nehezebb időszakokon. Többek között ezért is hirdette meg a győrújfalui Sudár-birtok Nyitott birtok elnevezésű akcióját.

 

A program lényege, hogy kertészkedni vágyó, növényeket szerető, de saját kerttel nem rendelkező önkéntesek előzetes bejelentkezés alapján részt vehetnek a birtok növényápolási, -ültetési munkáiban. A részvétel természetesen csak a járványügyi helyzet szabályai szerint lehetséges, a birtok területén egy időpontra csak egy háztartásban élők jelentkezhetnek be önkéntes munkára. Az akció célja a közös értékteremtés, ami a jelenlegi körülmények között a közösségi távolságtartás keretein belül csak részben tud megvalósulni, de az alapító Sudár Miklós és Sudárné Boros Erzsébet reményei szerint a későbbiekben hozzájárul ahhoz, hogy a birtok közösségi helyszínné váljon.

A Nyitott birtok akció rövid időn belül annyira sikeressé vált, hogy hetekre előre foglaltak már az időpontok. Egyéni résztvevők, de családdal, gyerekekkel érkezők is megfordultak a birtokon az elmúlt hetekben és az önkéntesek rendszerint vissza is térnek. A programba mindenki jelentkezhet, aki a friss levegőn, a természet közelségében szívesen végezne könnyű fizikai munkát és ismerné meg közelebbről a birtok gyógy- és fűszernövényeit.  

A Nyitott birtok akció napi programját az éppen zajló munkák határozzák meg: egyik nap veteményezés, máskor ültetés, gyomlálás, betakarítás. Aki egyszer már volt önkénteskedni, annak általában van motivációja, arra hogy visszatérjen és figyelemmel kövesse a növények fejlődését. A résztvevők az önkéntes munkáért cserébe választhatnak a birtok termékei, friss zöldségei, fűszer- és gyógynövényeiből, feltöltődhetnek a friss levegő és természet közelségével is, a munka végeztével pedig megcsodálhatják a birtok bemutatókertjét, ahol ehető és mézelő növények és egy rovarbarát kertrész várja az növényvilág iránt érdeklődőket.

 

További részletek a Nyitott Birtok akcióról és időpont foglalás:

https://www.facebook.com/sudarbirtok