Sikeres és jövedelmező gyógy-, és fűszernövény-termesztés

Integrátorként komplex tanácsadással is segíti régi és új termelőit a Silvestris & Szilas Kft.

A gyógy-, és fűszernövények termesztéséhez Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik, de az ágazat a benne rejlő hatalmas potenciált eddig csak kis mértékben tudta kihasználni. Az ágazat stratégiai jelentőségét az Agrárminisztérium is felismerte, így a gyógy-, és fűszernövények termelésének növelését a 2021. évben egy ültetvénytelepítési pályázat is elősegíti.

Szabó Tímeát, a Silvestris & Szilas Kft. képviselőjét az Agroinform.hu kérdezte, hogy a cég hogyan tud hozzájárulni a gyógynövénytermesztés és a benne részt vállaló gazdák sikerességéhez.

A gyógynövénytartalmú készítmények kereslete évről-évre növekszik. Hogyan tud a gyógynövénytermesztés mellett döntő gazdáknak segíteni a Silvestris & Szilas Kft.?

A gazdálkodók számára az egyik legfontosabb kérdés a megfelelő integrátor megtalálása és a szükséges szaktudás megszerzése. A Silvestris & Szilas Kft. integrátorként működik a magyar piacon; termeltet, felvásárol, feldolgoz, és a termeltetett növényekre hosszú távú szerződéseket biztosít partnerei számára.

A Silvestris & Szilas Kft. Európa egyik legnagyobb, és technológiailag legfejlettebb lepárló üzemeivel rendelkező gyógynövényillóolaj-gyártó vállalata, a 90-es évektől kezdve töretlenül fejleszti a növényfeldolgozási képességeket. A Kerepesen és Szarvasgedén üzemekkel rendelkező vállalat fél évszázad hagyományát és szakértelmét ötvözi a legújabb illóolaj extrakciós technológiával.

gyógynövények

A Silvestris & Szilas Kft. integrátorként működik a magyar piacon: hosszú távú szerződéseket biztosít partnerei számára – Fotó: Silvestris

Úgy gondoljuk, hogy a magyarországi és a világpiaci jelenlét szempontjából elengedhetetlen az, hogy több növényfaj, nagyobb területen és sokkal több gazdálkodó termelési programjában szerepeljen, hiszen az érdemi elmozduláshoz nagyobb mennyiségű alapanyag és termék megtermelésére van szükség. A Silvestris & Szilas Kft. mindenben támogatja a gazdákat.

Milyen növényfajokkal lehet bekerülni a cég termeltetési programjába?

2021. évtől szerződéseket kötünk többek között szurokfű (oregánó), cickafark, kakukkfű, lestyángyökér, angelikagyökér, tárkony termeltetésére és felvásárlására hagyományos és bio gazdálkodókkal is. Ezeknek a növényfajoknak a telepítésével az ültetvénytelepítési pályázat lehetőségeit is ki lehet használni.

A legnagyobb hangsúlyt az oregánó (szurokfű) termeltetésére fektetjük, lehetőségünk van több ezer hektár leszerződésére is.

oregánó

Megéri oregánót termeszteni: a Silvestris & Szilas Kft.-nek lehetősége van több ezer hektárra szerződni, és pályázati támogatás is elérhető – Fotó: Silvestris

Milyen szempontok játszottak szerepet a termeltetésre ajánlott növényfajták kiválasztása során?

Mivel az illóolajok gyártásához stabil és magas illóolaj-tartalommal rendelkező fajtákra van szükség, ezért a Silvestris & Szilas Kft. agrár innovációs szakemberekből álló részleget hozott létre évekkel ezelőtt éppen azért, hogy a termelők, az integrált partnerek részére kellő szakmai információ álljon rendelkezésre.

A fajtakiválasztás szempontjait két csoportba lehet sorolni:

  • az egyik a megfelelő illóolaj- és hasznos beltartalmi komponens tartalommal rendelkező fajták megtalálása,
  • a másik pedig a kívánatos beltartalommal rendelkező fajták közül azoknak a kiválasztása, amelyek szántóföldi körülmények között a legnagyobb hektáronkénti árbevétel elérésére képesek.

A két szempont együttes figyelembevétele mellett ajánlunk olyan fajtákat, amelyek

  • mind a lepárlás,
  • mind pedig a gazdálkodók minél nagyobb hektáronkénti árbevételre törekvő igényeit kielégítik,
  • ráadásul az ültetvénytelepítési pályázat lehetőségeit ki tudjuk használni.

oregánó bokor

Az ültetvények esetében a kezdeti 10-20 hektáros szerződések a többszörösére növekednek, jövedelmező ágazat – Fotó: Silvestris

Van-e valamilyen ajánlott vagy minimális területnagyság, amely az Önökkel való szerződéskötés esetén elvárás?

A Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása c. felhívás keretében most 40-50 százalékos támogatás érhető el a piaci kereslet alapján kiválasztott növényfajok termesztésére, a fajlista pedig nagyon széles körű. A pályázat a minimális területnagyságokat is meghatározza: a legkisebb támogatható ültetvényméretnek a telepítési terv szerint el kell érnie a 0,5 hektár területnagyságot, a legkisebb támogatható parcellaméretnek a 0,5 hektár területnagyságot.

A Silvestris & Szilas Kft. célja, hogy jelentősen bővítse a termeltetését és a partnerkörét, valamint a termeltetett növényfajok számát is. Az ajánlott technológiáink nagyüzemi termelés megvalósítására alkalmasak, ehhez ajánlunk fajtát, technológiát és gépeket is. Ennek megfelelően a nagyobb szerződéses területeket jobban szeretnénk, hiszen ott érhetjük el a méretgazdaságosság optimumát.

Azt azonban tudjuk és tapasztaljuk, hogy

az ültetvények esetében a kezdeti 10-20 hektáros szerződések a többszörösére növekednek, amint a jövedelmezőséget a gazdálkodó megismeri.

A fontos az, hogy forduljanak hozzánk tanácsért, javaslatért, szerződésért, s mi segíteni fogunk abban, hogy minél több termelő használja ki az ültetvénytelepítési pályázatban rejlő lehetőségeket, és most ezen a nyáron pályázzanak gyógy- és fűszernövények ültetvényként történő telepítésére.

Kifejezetten speciális ágazatról és növényfajokról van szó, tudnak-e segíteni olyan termelőknek, akik eddig más szántóföldi kultúrával foglalkoztak?

Növényvédelem

A gyógy-, és fűszernövények esetében a Silvestris & Szilas munkatársai a NÉBIH-el együttműködve sok energiát fektetettek abba, hogy a szántóföldi növényvédelem és különösen a gyomirtás kérdései megválaszolhatóak legyenek. Fontos lépés volt ez az ágazat szempontjából, és ma már megfelelő számú és hatékonyságú szerek állnak a termelők rendelkezésére a termeltetett növényeink esetében.

Integrált partnereink hozzájutnak a különböző szerekkel és növényekkel végzett vizsgálatok eredményeihez és a szükséges engedélyek beszerzésével és azok integrált partnerekre történő ingyenes kiterjesztésével is segítjük a termelés sikerességét.

gyógynövények

Komplex tanácsadás: telepítéstől a betakarításig – Fotó: Silvestris

Komplex tanácsadás

A telepítés, növényápolás, betakarítás gépesítésével kapcsolatos ismereteinket is megosztjuk integrált partnereinkkel, s a betárolás, beszállítás kérdéseiben is segítségükre vagyunk.

A gyógy-, és fűszernövények nagyüzemi körülmények között ültetvényként történő termesztése az, ami hosszú távon a nagyon magas hektáron árbevételt biztosítja, s az ehhez szükséges fajták és agrotechnika, valamint a szakismeret átadásával tudunk mi közreműködni.

Összhangban a pályázattal

A SILVESTRIS & Szilas az ültetvénytelepítési pályázatban megfogalmazott célok elérése érdekében üzleti ajánlatokat dolgozott ki olyan, ültetvényként termelhető gyógy-, és fűszernövények integrált termeltetésére, amelyek nagyüzemi körülmények között kiemelkedő eredményt biztosítanak.

Kimondottan az a célunk, hogy a nagyobb szántóföldi kultúrák közé emeljük a gyógy-, és fűszernövényeket, hiszen ez biztosíthatja az ágazat fejlődését.

 

További információért keresse munkatársainkat!
Agrárintegrációs részleg: Szabó Tímea, Kertészmérnök, Növényorvos
Telefon: +36704579247
E-mail: timea_szabo@silvestris.hu
silvestris