Sikeres évet zárt a győrújfalui Sudár birtok

Interjú Sudárné Boros Erzsébettel, a Sudár birtok vezetőjével

A 2021-es év a legtöbb - kis és nagyobb- vállalkozást próbatétel elé állított valamilyen módon. A tudatos, lépésről-lépésre való építkezés, a szakmai kapcsolatok ápolása és új lehetőségek keresése, a megváltozott körüléményekhez való rugalmas alkalmazkodás is kulcsa lehet többek között annak, hogy egy vállalkozás sikerre vihető a nehézségek ellenére is. A győrújfalui Sudár birtok életében a 2021-es év nagy mérföldköveket tartogatott: amellett, hogy régiós szinten egyre ismertebb a birtok és magas minőséget képviselő gyógynövényes termékei, a tavalyi évben számos meghatározó lépést tudtak tenni a fejlődés, növekedés irányába. Az elmúlt év legfontosabb feladatairól, sikereiről, a jövőbeni tervekről beszélgettünk a birtok megálmodójával és vezetőjével, Sudárné Boros Erzsébettel.

A birtok vezetője, Sudárné Boros Erzsébet, Zsóka

 

Tartalmas és eseménydús év van mögöttetek. Mik voltak a 2021-es év legfontosabb történései a Sudár-birtok életében?

Januárban elkezdtük a csomagolásunk átterveztetését, a fény-és aromazáró, de mégiscsak műanyag alapú tasakjainkat kartonra cseréltük le, így sokkal kifinomultabb, ízlésesebb, és környezetbarát megjelenést kaptak termékeink. Az egész folyamat a tervezéstől a megvalósításig 9 hónapot vett igénybe, így 2021. harmadik negyedévében örülhettünk igazán a végeredménynek. A termékekkel egyidejűleg megújult weboldalunk, melyet webáruházzal egészítettünk ki, amely május óta üzemel, és egyre több vevőt vonz. 

A tavasztól őszig tartó időszak a legszebb és legfárasztóbb is egyben, hiszen a munkacsúcsok összeérnek: egyszerre kell palántázni, aratni, szárítani, csomagolni, eladni a termékeket. A gyöngyösi egyetemmel kötött szerződésünk lehetővé tette a hallgatók számára, hogy szakmai gyakorlatukat nálunk töltsék, így hatalmas segítség volt nekünk a munkában az ő jelenlétük, nekik pedig a tanulmányaik elmélyítésében az itt töltött idő. A birtok nyitva áll bárki számára, aki érdeklődik a gyógynövények termesztése és feldolgozása iránt, így 2021-ben is jöttek önkéntesek, akik szintén segítették a munkánkat.

Az új csomagolás elkészültével jelentősen megnőtt termékeink iránt a kereslet, így az év utolsó hónapjait intenzív feldolgozó-munka jellemezte. A birtokon foglalkoztatott kollégák száma nőtt, egy fő értékesítésben, kereskedelemben, illetve egy fő a feldolgozásban vesz részt. Megnyitottuk az Aranyalma Mesekertet, amely interaktív kikapcsolódást ígér fiatalnak, felnőttnek egyaránt. Összességében dolgos, sikeres, évet zártunk.

A birtok nyár elején (forrás: Sudár birtok)

 

Hogyan éltétek/ élitek meg a koronavírus járványt? Mi változott, hogyan érintette, érinti a birtok életét a járványhelyzet?

A legtöbb vállalkozással ellentétben a birtok élete felpezsdült a pandémia alatt, hiszen ide bátran jöhettek a közeli iskolákból osztálykirándulásra, vagy családok, akik a szabad levegőre vágytak. A gyógynövények iránt is megugrott a kereslet, egyre többen fordulnak a hagyományos gyógyítás felé, és kérnek segítséget betegségeik leküzdésében.

2020 óta „nyitott birtokként” működtök. Mi a tapasztalatod, változott, nőtt a társadalom gyógynövények, gazdálkodó életmód iránti nyitottsága? Kik vettek részt alapvetően birtokon meghirdetett programjaitokon?

A legkisebb látogatónk 1 éves, a legidősebb 75 éves volt, tulajdonképpen minden korosztályból érkeztek hozzánk. Szám szerint a gyermekek voltak a legtöbben, hiszen az osztálykirándulások mellett egész nyáron fogadtunk táborozókat, szinte minden héten jöttek hozzánk előadásra, kreatív workshopra, Mesekertbe gyermekek.

A felnőttek szívesen választották a palántázás időszakát, a késő tavaszi-kora nyári munkákra mindig volt önkéntes jelentkezőnk. Tematikus workshopjaink a 35-55 éves korosztályt vonzzák leginkább.

Bazsalikom palántázás agrofóliába (forrás: Sudár birtok)

 

Felsőoktatási hallgatói programokban is részt vettetek. Mit tanulhatnak nálatok a hallgatók, miért érdemes gyakorlati helyként a birtokot választani?

Az előre egyeztetett időpontban ideérkező hallgatók tematikus tudást kaphattak: általában egy hét gyakorlati idő alatt egy-egy gyógynövény teljes ciklusát megtanulhatták, és a gyakorlatban is elsajátíthatták, így pl. a vetés, palántázás, növényápolási munkákat, valamint bepillanthattak a betakarítás, szárítás, feldolgozás folyamatába is. A birtok különlegessége a vegyszermentesség, illetve az illóolajakkal történő növényvédelem, amely egy még újdonságnak számító módszer a betegségek, kártevők elleni védekezésben, ezekre az ismeretekre is fogékonyak voltak a hallgatók.

 

2021-ben nem csak termékeitek, de weboldalatok is megújult. Mik a visszajelzések az új arculattal kapcsolatban? Új termékek is születtek?

Az új csomagolás kifejezi azt a magas minőséget, amelyet termékeink képviselnek, most már a külsőben is megjelenik mindez. Egyre többen választják fűszereinket, teáinkat, piaci helyzetünk megerősödött, sok új viszonteladó partnerre találtunk 2021-ben. Új termék is született, az egyik egy fűszerkeverék, amelyet hamarosan be is fogunk mutatni, a másik egy teakeverék, amelynek összetételén még fejlesztünk, mielőtt a boltok polcaira kerül.

PiheNŐidő teakeverék (Forrás: Sudár birtok)

 

A megújulás egyik fázisa, hogy webshopot nyitottatok. Hogyan alakultak át értékesítési csatornáitok az utóbbi időben a kezdetekhez képest?

A webáruházunkat elsősorban magánszemély vásárlóink látogatják, de hosszabb távon célunk, hogy a viszonteladó partnereink ezen a csatornán keressenek fel bennünket. Jól működik a facebook és instagram oldalunk, ahonnan könnyen az oldalunkhoz találnak a vevőink. A webshopunk könnyen kezelhető, átlátható, így nem okoz gondot a rendelés sem. Viszonteladó partnereink számának növekedésével megszűnnek a vásárokban való részvételeink, így a személyes jelenlét is csökkenni fog kissé.

Megújult csomagolásban a fűszerkeverékek (Forrás: Sudár birtok)

 

Bővült a csapatotok. Milyen területeken volt szükség új kollégákra? Családi gazdaságként, milyen külön kihívásai vannak a megfelelő munkaerő megtalálásának?

Zoli kollégámmal 2020 óta dolgozunk együtt, ő az első lezárások során jött önkéntesként a birtokra és bár nem a mezőgazdaságban dolgozott előtte, az itt folyó munka és környezet annyira megtetszett neki, hogy 2021. januárjától teljes állásban vesz részt a birtok életében. Az ő fő területe a kereskedelem, marketing és az értékesítés, amely ettől az évtől üzemvezetői feladatokkal is fog bővülni. Kolléganőm, Eszter, ősz óta tagja a csapatnak, az üzemben az ő feladata termelés, csomagolás és raktározás irányítása. Büszke vagyok arra, hogy kollégáim mindannyian győrújfaluiak, így igazi lokálpatrióta vállalkozás a birtok.

 

Számos megjelenésetek és együttműködésetek volt az elmúlt évben, mi az, amire a legbüszkébb vagy és amire a legszívesebben gondolsz vissza?

Elsődlegesen az egyetemmel való szakmai kapcsolat, amit kiemelnék. Számomra mindig is fontos volt, hogy a tudást továbbadjam az érdeklődőknek, legyen az egy 10 éves gyermek, vagy egy tanulni vágyó felnőtt. A hozzánk érkező hallgatókban a potenciális partnert látom, akikkel későbbiekben akár együttműködés is kialakulhat. Az Aranyalma Mesekertet Mátai Enikő álmodta a birtokra, amely szintén szakmailag a legmagasabb fokon áll, lévén Enikő elismert meseterapeuta. A birtok a helyszínt biztosítja a hat állomásból álló útnak, ami a tavasztól őszig tartó szezonban bejelentkezés után látogatható. Saját teakeverékeket alkottunk meg az Esszencia Énidő Klubnak, amely szintén népszerű, kedvelt találkozási pont itt, Győrben. A szakmai sikerek mellett minden esetben ott van az emberi oldal is, hiszen ezekből a kapcsolatokból barátságok, szoros ismeretségek születnek, és ez talán még fontosabb, mint a munkakapcsolatból adódó együttműködés.

 

Vállalkozóként nagyon fontos a folyamatos fejlődés, önfejlesztés. A birtok vezetőjeként és családanyaként erre, hogy szakítasz időt?

4 gyermek nevelése mellett nem könnyű helyt állni a vállalkozói világban, nőként a mezőgazdaságban különösen nagy kihívás. Férjem, aki a saját vállalkozása mellett szeretettel és türelemmel teljes mértékben támogat, és szüleim, nagyszüleim segítsége, tudása nélkül ez nem valósulhatna meg. Kamasz gyermekeim a birtokon kevésbé, a házimunkában viszont annál inkább kiveszik részüket, így segítve, tehermentesítve engem is.

2021-ben részt vettem egy egyéves képzésen, amely kifejezetten vállalkozónők számára volt meghirdetve: előadásokon, workshopokon vehettünk részt, vállalkozásfejlesztés, önismeret, időgazdálkodás, és egyéb, vállalkozást érintő témákban. Mentorom egész évben végigkísért és segített az elakadásoknál, vagy amikor a vállalkozást érintő nagyobb kérdésekben döntenem kellett. Ezen kívül tagja vagyok egy vállalkozónőket összefogó országos szerveződésnek, amelynek győri csoportjában koordinátori szerepet vállalok. Támogató, segítő közösség nélkül szintén nehéz lenne a birtok irányítása, ráadásul olyan, hasonló helyzetben lévő hölgyektől kaphatok segítséget, akik tapasztalatukkal tudnak segíteni a saját utamban.

 

Milyen tanácsaid lennének olyan fiatalok, vagy éppen újrakezdők számára, akik gyógy- és fűszernövény termesztéssel, termék előállítással szeretnének foglalkozni?

Bátran merjenek belevágni, a legszebb és lelkileg legtöbb feltöltődést adó szakma a miénk! Bár nyáron a hallgatók közül többen is úgy vélték, hogy a fizikai munka nem épp nekik való, én mégis bíztatok mindenkit, hogy próbálja ki magát, akár kicsiben elkezdve, mert ez nem csak egy termékgyártás, hanem alkotás, kreativitás, gyógyítás, odafigyelés, emberi kapcsolódás is egyben. Ettől lesz ez a munka különlegesen szép és nemes.

Körömvirág szöcskével (Forrás: Sudár birtok)

 

Milyen terveitek vannak a 2022-es évre, miben szeretnétek fejlődni a következő évben?

Szeretném, ha a termékeink országosan ismertté válnának, és egyre többen választanák a mi termékeinket az egészség-megőrzés, környezettudatosság, minőségi élelmiszerek tekintetében.  Az alapjaink megvannak, így bátran vágunk neki az idei évnek!

 

A birtok elérhetőségei:

https://sudarbirtok.hu/

https://www.facebook.com/sudarbirtok

https://www.instagram.com/sudarbirtok/