Szakmai napot szervez a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács

A 19. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár keretében a hazai gyógynövényágazatról beszélnek a meghívott előadók. Az Agrárminisztérium által támogatott rendezvényen a szakma képviselői sok témát érintenek beszámolójukban.

Elsőként a terméktanács elnöke, Czirbus Zoltán a gyógynövényágazat magyarországi helyzetéről beszél, majd a gyógynövényipar szabályozásának kihívásairól lesz szó, Deák Ferenc, az Agrárminisztérium közigazgatási tanácsadójának előadásában.

 A gyógynövények minősítéséről és az élelmiszerkönyv gyógynövény albizottság munkájáról Dr. Bernáth Jenő, professor emeritus számol be, a SZIE Gyógy- és Aromanövények Tanszék képviseletében. A gyógynövényeket érő szennyeződésekről, a gyógynövénytermék előállításának kihívásairól Schmidt Péter, az Agrárminisztérium növényi termék referense beszél a hallgatóságnak. Szó lesz a kezdő gyógynövényes vállalkozásokról is, tapasztalatait Dr. Kóczián Béla, a Fitoherb Kft. ügyvezetője osztja meg az érdeklődőkkel.

 A Pannonhalmi Főapátságból érkező Hortobágyi Cirill főapát a Monostori gyógynövénykultúráról tartja előadását, majd az év gyógynövényével, a közönséges orbáncfűvel ismerteti meg a közönséget Dr. Pluhár Zsuzsa, az MTA Kertészeti és Élelmiszertudományi Bizottság Gyógynövénytermesztési Albizottságának elnöke.  A szakmai napot Dr. Máthé Ákos beszámolója zárja, aki bemutatja az EOHUB projektet, mely egy európai összefogás az illóolajok terén jelentkező új kihívások kezelésére.

A programot szeptember 26.-án rendezik az OMÉK 2019, Budapest, Hungexpo B pavilon, B1 termében. Az előadássorozat 9.30-kor kezdődik. A részvétel ingyenes, de a szervezők előzetes regisztrációt kérnek az érdeklődőktől. Regisztrálni az omek.amc.hu/konferenciak linken keresztül lehet. Az érdeklődőket a GYSZT várja az A pavilon 302 C1-es kiállító standján is.