Újra pályázhatnak támogatásért a szárítmány-előállítók

2021-ben augusztus 30-ig igényelhető költségtámogatás a szárítmány-előállítást végző gyógy- és fűszernövényes vállalkozásoknak

A szárítmány-előállító tevékenységet folytató vállalkozások vissza nem térítendő általános csekély összegű támogatást igényelhetnek a gyógy- és fűszernövényekből forró levegővel mesterségesen szárított, illetve egyéb aszalt termény előállításához felhasznált fűtési költségek után 2021-ben is.

A támogatás a 2020. július 1. és 2021. június 30. közötti időszakban szárítmány-előállításra felhasznált és igazolt tüzelőanyag-mennyiségének és a tüzelőanyag átlagos fűtőértékének szorzataként meghatározott hőenergia-mennyiség (kWh) alapján adható. A támogatás igénybevételének feltétele többek között, hogy a vállalkozás szigorú számadású nyomtatványként kezelt belső nyilvántartást vezessen a feldolgozott termékekről, valamint a feldolgozáshoz felhasznált tüzelőanyag mennyiségéről napi bontásban. A rendelkezésre álló keret 2021. évben legfeljebb 250 millió forint. A támogatási összeg a szárítmány-előállításra felhasznált hőenergia mennyiségének a függvénye, de legfeljebb 66 666 eurónak megfelelő forintösszeg lehet a szabad csekély összegű egyéni keret figyelembevételével.

A támogatási kérelem a Magyar Államkincstár által e célra rendszeresített ügyfélkapus bejelentkezést követően elérhető elektronikus űrlapkitöltő felületen nyújtható be 2021. július 15. és augusztus 30. között a Kincstár honlapján a 54/2021. (VII. 12.) számú közleményében foglaltaknak megfelelően.

A részletes feltételeket a szárítmány-előállítók által igénybe vehető költségtámogatásról szóló 20/2019. (V. 27.) AM rendelet tartalmazza.