Szentesi művészekkel forgatott a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács

A gyógynövények is szerepet kaptak Szőke András nemrég bemutatott egész estés nagyjátékfilmjében.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2021. decemberében ismét együtt dolgozott a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács Szőke András, Balázs Béla-díjas filmrendezővel. A közös munka a művész nemrégiben bemutatott filmje kapcsán valósult meg: szervezetünk szakmai támogatóként kapcsolódott be „A delelő obsitos és a fekete bárány” című egész estés játékfilm készítésébe.

Rendezői instrukciók a szereplőknek Szőke Andrástól a Rózsahegyi Zrt. erdőkertesi gyógynövényfeldolgozó telepén (Fotó: Havran Zoltán)


A film közel két éven keresztül készült, 2020-ban kezdett el forogni. A főbb szerepekben Gulyás Erika, Bácskai Mihályné, Badár Sándor, Fábry Sándor, Reviczky Gábor, Szarvas József, Gáspár Sándor, Gáspár Tibor, Bede Róbert, Zelei Gábor, Szőke András láthatóak. Maga a történet és a film cselekménye Szentes városához, annak  újjáépülő színházához és az Alföldhöz köthető, de aktív szerepet kapott benne a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács, illetve tagvállalatai is.

Gulyás Erika és Bede Róbert munka közben (fotó: Havran Zoltán)

A történet cselekményében a gyógynövény feldolgozó rendszerek bemutatása mellett, a hazai gyógynövényes cégek közül jó pár megjelenik, egyrészt saját termékeikkel, másrészt a gyógynövény ágazatban dolgozó szakemberek kisebb szerepekben is láthatóak. A megjelenéssel a terméktanács célja a magyar gyógynövény ágazat népszerűsítése, működésének megismertetése a laikusokkal, valamint a néhány jól ismert gyógynövény, például a hungarikum kamilla, és széleskörűen alkalmazott gyógynövényes termék közelebb hozása volt a fogyasztókhoz.  Az egy napos forgatáson, ami még decemberben zajlott a Rózsahegyi Zrt. erdőkertesi gyógynövény feldolgozó üzemében, a Gyógyfű Kft, a Herbária Zrt. és a Naturland Magyarország Kft. is szerepelt gyógynövényes termékeivel.


Szőke András a gyógynövényes termékek között (Fotó: Havran Zoltán)

A film nemrégiben került bemutatásra a nagyközönség előtt, ünnepélyes díszbemutatója 2022. január 27-én volt a szentesi Tóth József Színház és Vigadóban. A mű premierje országos szinten a kettő millió háztartásban jelenlévő D-1 televízió kábelcsatornáján februárban indul, mellette országos road-show és stand-up formájában valós találkozókat is szerveznek az alkotók.

 

Az Agrárminisztérium támogatásával valósult meg (PTKF/871/3/2021).