Termeszteni és tanítani

A Sudár-birtok: ahol a gyógynövény tananyag is

Hogy melyik növény teáját érdemes fogyasztani lefekvés előtt? Mire jó a rozmaring? Melyik gyógynövényben van a legtöbb C-vitamin? – Nem is olyan könnyű kérdések. Aki viszont járt már a Sudár-birtokon kapásból tudja a választ.

 

A győrújfalui Sudár-birtok nem szimplán egy növénytermesztéssel, feldolgozással foglalkozó vállalkozás. Megálmodója Sudárné Boros Erzsébet nagyon fontosnak tartja, hogy tudását megossza minden érdeklődővel, főként a fiatalokkal, kapuja mindig nyitva van a látogatók előtt. A legfőbb célközönség a diákoké, így Zsóka már több iskola tanulóinak tart rendszeresen előadásokat, de főként azt szereti, amikor a birtokon tarthatja a rendhagyó környezetórákat.

Hogy az együtt töltött idő minél személyesebb legyen már különböző tematikát készített az alsós- és felsős diákoknak. Így a „tananyag” mellett – ami 10 perces vetítést jelent – birtokjárás, növényszaglászás, teázás szerepel a különleges környezetórán, amit totó zár, persze jutalommal. A fiatalok mellett a várandósok és kismamák is sok tanácsot kapnak a Sudár-birtok vezetőjétől. A vegyszermentes kert termékeit bátran fogyaszthatják a csöppségek és anyukák is – a baba-mama klub gyakran hívja beszélgetésekre Zsókát. Sőt, aki szeretné igazán megismerni ezt a családi vállalkozást, annak lehetősége van workshopokat látogatni, amelyek témája az aktuális évszakhoz, időszakhoz kötődik, egy-egy növényt bemutatva. Érdemes a Sudár-birtok Facebook oldalát figyelnie, annak, aki érdeklődik programjaik iránt, e héten a Győrsági Levendulanapokon is lehet kóstolni, vásárolni a győrújfalui termékeket.