Újabb változások az OGYÉI negatív listáján

Ezúttal az Aloe fajok élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben való használatát érinti a változás.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetének Tudományos Tanácsadó Testülete által módosításra került az élelmiszerekben (beleértve az étrend-kiegészítőket is) alkalmazásra nem javasolt növények listája az Aloe fajok tekintetében.

Az alábbi változások történtek a listán:

  • az Aloe barbadensis (syn. Aloe vera) fajon kívűl valamennyi Aloe fajra vonatkozik a tiltás;
  • az aloe fajok levele, valamint a belőle nyert latex/juice egyáltalán nem használható élelmiszerekben és étrend-kiegésztőkben;
  • korlátozással használható az Aloe vera (L.) Burm. f. fajokból és az Aloe ferox Mill. (és azok hibridjei) fajokból származó gél, ha az aloe-emodin és/vagy emodin és/vagy aloin A + aloin B nincs jelen a gyártó utasításai szerint elkészített fogyasztásra kész termékekre vonatkozóan, melyet olyan vizsgálati módszerrel szükséges igazolni, melynek a mennyiségi mérési határa (LOQ) legalább 1 mg/kg.