Változások az OGYÉI negatív listáján

A változások a fehér fagyöngy, közönséges orbáncfű, diófalevél gyógynövény teákban történő alkalmazását érintik.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetének Tudományos Tanácsadó Testülete nemrégiben új értékelést készített a fehér fagyöngy (Viscum album L.), közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum L.) és a közönséges dió (Juglans regia L.) fajokról. A növényekről készített új szakvélemények itt érhetőek el.

A Testület a rendelkezésre álló korábbi adatokat újra áttekintve és a legfrissebb szakirodalmi adatokat feldolgozva készíttete el az új értékeléseket az említett növényekről és tett javaslatot az élelmiszerekben (beleértve az étrend-kiegészítőket is) alkalmazásra nem javasolt növények listája (negatív lista) módosítására. Ez alapján  az élelmiszerekben való biztonságos fogyasztás bizonyos korlátozásokkal, gyógynövény teák esetén biztosítható, az alábbiak szerint:

Közönséges orbáncfű: "A H. perforatum (orbáncfű) virágos hajtása élelmiszerekben történő biztonságos alkalmazása a gyógynövény teák esetében bizonyos korlátozások mellett biztosítható. A fogyasztót azonban tájékoztatni kell az ajánlott napi maximális dózisról, ami: 2-4g drog/nap, valamint az ajánlott alkalmazási időtartamról, ami legfeljebb 2 hét. A fogyasztót továbbá figyelmeztetni kell, hogy a tea fogyasztása 18 éves kor alatt, továbbá rendszeresen gyógyszert, vagy egyéb gyógynövény készítményt szedőknek nem ajánlott, mivel a gyógynövény hatóanyagai bizonyos gyógyszer hatóanyagokkal, gyógynövényekkel interakcióba léphetnek, így azok hatását befolyásolhatják."

Közönséges dió: "A Juglans regia L. levele (diófalevél) élelmiszereként történő biztonságos alkalmazása a rendelkezésre álló szakirodalmi adatok, valamint a tradicionális felhasználás során nyert tapasztalat alapján feltételezhető abban az esetben, ha a szárított diófalevelet főzet formájában alkalmazzák. A Juglans regia L. szárított levele kizárólag csak gyógynövény teakészítésre, főzetként alkalmazható."

Fehér fagyöngy: "A Viscum album L. (fehér fagyöngy) leveles hajtása korlátozással gyógynövény teaként felhasználható, napi egyszeri 1,5 g- 2,0 g leveles hajtás (herba) egy csésze (kb. 250 ml) hideg vízben történő, 2 órát meg nem haladó áztatását előírva a gyógynövény tea elkészítési útmutatójában. Figyelmeztetni kell a fogyasztót, arról, hogy alkalmazása nem javasolt alacsony vérnyomás esetén, illetve vérnyomáscsökkentő kezelésben részesülőknél, mert befolyásolhatja a terápiát, továbbá arról, hogy 18 éves kor alatt nem ajánlott az alkalmazása."

A (felsorolt növényeket tartalmazó) termékek jelölését érintő követelmények teljesítésére vonatkozólag fél éves átmeneti időszak lesz várhatóan.

Forrás: https://ogyei.gov.hu/etrend_kiegeszitokben_felhasznalasra_nem_javasolt_gyogynovenyek_es_ertekelesuk_