Az évszak gyógynövénye: a fehér fagyöngy

A különös élősködő növényhez gazdag mitológiai hagyomány kapcsolódik: a germán és keltanépek varázsnövénynek tartották.

Történetek, mitoszok  


A különös élősködő növényhez gazdag mitológiai hagyomány kapcsolódik: a germán és keltanépek varázsnövénynek tartották. A kelták szerint egy nagy zivatar idején, a mennydörgés istene varázsolta egy villámcsapással a lombok közé. A germán mitológiából ismert Baldur, a béke istene, egy alkalommal figyelmeztetést kapott, hogy vigyázzon, mert az életére törnek. Frigg, Baldur anyja, minden élőlénnyel megígértette, hogy nem bántja a fiát, ám a jelentéktelen külsejű fagyöngy elkerülte figyelmét! Így egy álnok cselszövő fagyöngyből készített nyíllal ölte meg Baldurt. De a jóságos Frigg, a szeretet istennője mégsem akarta bántani a fagyöngyöt, sőt a szeretet jelképévé tette! Azt kérte azemberektől, hogy akik megállnak egy fagyöngy ellepte fa alatt, csókolják meg egymást a szeretet és megbocsátás jeléül. A korai keresztények között is élt egy legenda, mely szerint a fagyöngy eredetileg egy sudár törzsű, magasra növő fa lett volna. Krisztus keresztjét is törzséből ácsolták. Ezért Isten megbüntette a fát, elvette a törzsét, és élősködésre kárhoztatta. 
 
Egy kis botanika  
A fakínfélék családjába tartozó fehér fagyöngy, félélősködő, kétlaki, gömb alakú cserje. Szívógyökereivel behatol a gazdanövénybe és vizet szív el tıőe. Ha megtámad egy fát, gyorsan elszaporodik rajta és előbb utóbb el is pusztítja. Szára többszörösen villásan elágazó. Kérge barnás, sárgászöld színő. Levelei 3-6 cm hosszúak, bőrnemőek, lapát alakúak, sárgás-halványzöld színűek, átellenesen állnak a száron. Apró virágai a szárak elágazásánál csoportosan találhatók. Termése álbogyó, éretten fehér színű, ragadós anyagot tartalmaz. Ne tévesszük össze a hasonló életmódot folytató, lombhullató, sötétzöld levelő, szürke-fekete ágú, sárga álbogyójú fakín vagy sárga fagyöngy (Loranthus europaeus Jacq.) telepeivel. 
Gyógyhatásai 
Gyógyításra leveles hajtásait használják. Szárított őrleménye (Visci stipites) sokféle jótékony hatóanyagot tartalmaz. Többek között kolint, acetilkolint, propionilkolint, viszkotoxin proteint, szaponint, oxidáz enzimet, cukrot és keményítőt. Elsıősorban vérnyomáscsökkentő, görcsoldó erejét ismerik ősidık óta. Újabban az immunrendszert serkentő hatását is leírták. A pannonhalmi szívnyugtató teában is a macskagyökérrel, a szúrós gyöngyajakkal és a galagonyavirággal együtt fejti ki jótékony hatását. Termésének ragadós nedvéből régebben légyfogót és madárfogó lépet is készítettek. 
Hogyan gyűjtsük 
 
A fehér fagyöngy ágvégeit hasznosítják gyógyászati célokra, melyeket ősztől tavaszig - a gazdafák lombfakadásáig - érdemes gyűjteni. 
 
Mit készíthetünk fagyöngyből 
Tea: A fagyöngyteát kizárólag hidegen készítjük. Egy púpozott teáskanál fagyöngyöt adunk negyed liter vízhez, majd egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap kicsit felmelegítjük és leszűrjük. A daganatos megbetegedések kezelésében is alkalmazzák tumor-ellenes hatása miatt. A gyógyszeripar készítményeinek alapanyagaként hasznosítja. 
 
 
Reményik Sándor: Fagyöngyök

Ha könny a gyöngy: 
A fagyöngyök az erdı könnyei, 
Parányi könnyek, mozdulatlanok, 
Fák sudarára fagyott sóhajok, 
Az erdı könnybefagyott bánata, 
Élısködik, mint minden bánat, 
Amely az élet üterére támad 
És lassan, észrevétlen 
Felszürcsöli vérét a büszke fáknak."