Első tavaszi gyógynövényünk: a medvehagyma

A tavasz első hírnökeként a medvehagyma már március elején-közepén megjelenik, így a kora tavaszi időszak első és legkedveltebb gyógynövénye. Hagymája tojásdad, fehér színű. Levelei hosszúkásak, 5-20 cm nagyságúak, világoszöldek. Virágai fehéres színűek, április-májusban nyílnak. Az egész növény fokhagyma illatú.

Érdekesség: A medvehagymát helytelenül vadfokhagymának is nevezik. A megtévesztő elnevezés ellenére, a medvehagyma nem a fokhagyma vad változata, bármennyire is így szokták emlegetni. A medvehagyma latin elnevezése Allium ursinum, a fokhagyma pedig Allium sativum, tehát két különböző fajról van szó, melyek jellegzetes illatuktól eltekintve nem hasonlítanak egymásra. 

Hol és hogyan gyűjthető a medvehagyma?

A medvehagyma Magyarországon a Mecsekben, az Északi- és a Dunántúli-középhegységben fordul elő, lombhullató erdők aljnövényzeteként. Hazánkban nem védett faj, így a védelem alatt álló területek kivételével mindenhol gyűjthető, persze kizárólag saját használatra! A leveleket vagy a virágzó hajtásokat virágzás elején gyűjthetjük, ilyenkor a legmagasabb a növények hatóanyag-tartalma. A gyűjtés kézzel vagy sarlóval történhet, fontos, hogy egy tőről csak a levelek felét szedjük le, így biztosítjuk a növények megmaradását. Az utóbbi években egyre többen gyűjtik a medvehagyma levelét, ezért bizonyos területeken megtiltották a begyűjtést.

Medvehagyma (és egyéb vadontermő gyógynövények esetén is) fő szabályként fontos tudni, hogy a növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. A témával kapcsolatban az érintett területet kezelő erdőgazdaság, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóság nyújthat további hiteles információt. Az egyes erdőterületek besorolásáról a NÉBIH interaktív erdőtérképén is tájékozódhatnak az érdeklődők (http://erdoterkep.nebih.gov.hu/).

Fontos, hogy a medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges. Az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki. A kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot. Vásárlóként is könnyen ellenőrizhetjük, hogy a csomagoláson szerepelnek-e ezek az adatok, így elkerülhetjük, hogy illegális terméket vegyünk. Medvehagyma vásárláskor kerüljük az alkalmi árusokat, valamint a jelöletlen, bizonytalan eredetű termékeket.

Gyűjtéskor nagy figyelmet kell szentelni a medvehagyma pontos felismerésére, mivel összetéveszthető súlyosan mérgező növényekkel, például a májusi gyöngyvirággal.  A gyöngyvirág levelei rövid nyelűek, méretük nagyobb, színük sötétebb zöld, felületük merev, enyhén viaszos. A gyöngyvirág levelei mindig szagtalanok, a medvehagymáé fokhagymaszagúak; a gyöngyvirág virágai a tő közelében erednek késő tavasszal és édes illatúak. Akár saját részre, akár kereskedelmi célra gyűjtjük a medvehagymát, tanácsos azt a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei.

Mire jó a medvehagyma?

A növény főhatóanyaga egy kéntartalmú vegyület, az alliin, de tartalmaz még illóolajat, flavonoid-glikozidokat, vitaminokat (A, C, B1 és B2) és ásványi anyagokat.

Gyógyhatása hasonlít a fokhagymáéhoz: érelmeszesedés megelőzésére és magas vérnyomás esetén alkalmazzák, csökkenti a vércukorszintet és a koleszterin-bioszintézist. Enyhébb esetben önállóan, súlyosabb esetben a gyógyszeres kezelés kiegészítésére alkalmazható.

A medvehagymának és készítményeinek tartós fogyasztása nem ajánlott véralvadásgátló gyógyszerek alkalmazása esetén, mivel a vérzés kockázatát fokozhatja!

A medvehagyma leginkább fűszernövényként használatos, erős íze kellemes aromát kölcsönöz az ételeknek, sokoldalúan elkészíthető. Frissen érdemes fogyasztani, mert szárítva és fagyasztva is veszít aromaanyagaiból.

 

Forrás: http://www.gyogynovenylap.hu/tavasz-medvehagyma/