Hogyan telepítsük a levendulát?

A késő őszi, októbertől december elejéig tartó időszak az optimális a levendula telepítésére. Cikkünkben most összeszedtük a levendula telepítés legfontosabb tudnivalóit.

Hova ültessük a levendulát? Mindenképpen napsütéses helyre ütessük a levendulát. Talajra nem különösebben érzékeny, homoktól az agyagos talajig mindenhol megél, sőt a kifejezetten gyenge, köves, száraz lejtők is hasznosíthatóak vele. A nedves vízállásos területeket viszont kerüljük levendula termesztésekor, mivel a pangó vízre érzékeny a növény.

A telepítéshez nagyobb területeken szabadgyökerű levendula palántát vagy dugványt használjunk. Ez akár megtermelhető saját magunk által is, de sok termesztőtől, kertészetből meg is vásárolható. A cserepes palántához képest árban, főleg nagyobb terület betelepítése esetén, kedvezőbb. 

Mikor? A szabadgyökeres levendula palánta telepítésére két időszak ajánlható: a késő őszi (októbertől december elejéig tartó) hetek, és a kora tavaszi időszak (februártól-április elejéig). Az őszi időszak választása szerencsésebb, ilyenkor az időjárás alakulása kedvező a szabadgyökerű palánták megmaradásához: a hőmérsékleti értékek még ritkán kúsznak 0°C alá és rendszerint elegendő csapadék is esik a begyökeresedés megindulásához. A tavaszi telepítések megmaradása bizonytalanabb, ha mégis ekkorra marad az ültetés, azt minél hamarabb tegyük meg. Cserepes- földlabdás- levendula esetén, a téli hónapok kivételével egész évben elvégezhetjük az ültetést.

A megvásárolt szabadgyökerű levendula palántát gyorsan el kell ültetni. Ültetésig zárt dobozban, hűvös, sötét helyen tárolhatjuk, gyökerükkel vízbe állítva legfeljebb három napig tarthatóak el a palánták. Ennél hosszabb ideig csak nedves homokba elvermelve tudjuk tárolni a szabadgyökerű palántákat. Ültetelés előtt közvetlenül érdemes visszavágni a palánták gyökerét és hajtásait. Óvatosan bánjunk a metszőollóval, akkor járunk el helyesen, ha csak a vastagabb gyökerek végét vágjuk le, ezzel serkentve a gyökeresedést. Hasonlóan a kiültetésre szánt palánták lombját se nyírjuk meg túl erősen, csupán a hajtásokat vágjuk egyformára, bőven maradjon rajtuk zöld leveles rész.

Szabadgyökerű hibrid levendula dugvány

Tálcás valódi levendula palánta

Becserepezett valódi levendula palánta

Ültetés előtt fontos a talaj fellazítása kb. 20 cm mélységben, ez nagyobb területen a föld szántásával, kisebb területen, kertben ásással, kapálógéppel tehetjük ezt meg. A fellazított talajt ültetés előtt egyengessük el. Mélyszántást közvetlenül a telepítés előtt már nem kell végezni, azt a telepítést megelőző évben célszerű szerves trágya kijuttatásával egyidejűleg beiktatni.

Ültetéskor figyeljünk rá, hogy a levendula gyökere minél mélyebbre kerüljön a talajban: a gyökérnyak 4-5 cm-rel kerüljön a föld alá, ezzel kivédhető az idősebb tövek alsó részének felkopaszodása. Az ültetési távolság sövénynek nevelve 50 cm, kerek bokornak meghagyva 100 cm, a sortávolságot francia (valódi) levendula esetén 100 cm-re, angol (hibrid) levendula esetén 150 cm-re hagyhatjuk nagyobb telepítéseknél. Ültetéskor jól iszapoljuk be a levendula palántákat, de az első évben később is rendszeres öntözésre van szükség a palánták megeredéséhez. Igaz ez a forró nyári hónapokra, amikor akár hetente több alkalommal is érdemes megöntözni a növényeket, de a téli csapadékmentes időszakra is. Ilyenkor ritkábban, havi egy-két alkalommal, de érdemes gondoskodni az öntözésről, természetesen az enyhébb, fagymentes napokon. Az idősebb, többéves növények már jól bírják a hosszabb száraz időszakot is, igaz a növények fejlődése, virágzatok mérete és a hajtások hossza ilyenkor gyengébb lehet. Az öntözés az ősz eleji másodvirágzás szempontjából is fontos: számottevő virágzásra csak a csapadékos években és az első vágás után öntözött állományokban számíthatunk.

A levendulabokrokat minden tavasszal erőteljesen vissza kell vágni, hogy ezzel a hajtások elágazódását, a szép bokorforma kialakulását elősegítsük. Visszavágáskor a hajtásokat a fásodó részek fölött kell levágni, körülbelül a zöld lomb felére.  A trágyázást, tápoldatozást a levendula is meghálálja, erre megfelelő időszak a kora tavasszal a növekedési időszak elején, vagy nyáron a virágzás után van. Később, ősszel már nem szabad tápozni a növényt, mert kifagyhat.

Az elültetett levendula palánták gondos ápolás mellett 3 év alatt 80-100 cm átmérőjűre nőnek és akár 15-20 évig megmaradnak.

Fotók: Lakatos Márk