Húgyúti fertőzések kezelése gyógynövényekkel

A hűvös, csapadékos, szeles időjárás esetén sokan szenvednek a felfázás, húgyúti fertőzések tüneteitől.

Az elmúlt hetek szokatlanul hűvös, csapadékos, szeles időjárása miatt sokak szenvednek felfázással, húgyúti fertőzésekkel. A betegség hátterében általában valamilyen bakteriális fertőzés áll, amit legyengült immunrendszerünk nehezen tud kivédeni. A megelőzésben a réteges, időjárásnak megfelelő öltözködésnek, immunrendszerünk erősítésének van kulcsszerepe.  Ha viszont már megvan a baj és érezzük a tüneteket, a táplálkozásunkkal és gyógynövények fogyasztásával sokat tehetünk, hogy hamarabb túl legyünk a betegségen.

A húgyúti fertőzések általában az alsó húgyutakat érintik, leggyakrabban húgyhólyag gyulladás (cisztitisz) formájában jelentkeznek. Az enyhébb lefolyású, nem komplikált fertőzések kezelésében a fitoterápia jelentős szerepet kaphat, gyógynövényes készítmények fogyasztásával pár nap alatt javulás érhető el a fertőzésben.

Felfázás, húgyúti fertőzés esetén javasolt a fokozott folyadékbevitel, valamint a vízhajtó hatású zöldségek és gyógynövények fogyasztása, utóbbiak adják az enyhe lefolyású húgyúti fertőzések kezelésének alapját. A vízhajtó hatás közvetett módon segíti a gyógyulást: a fokozott vizelet-kiválasztás megszünteti a vizeletpangást, a vizelet mennyiségének növelésével gyorsítjuk a baktériumok kiürülését a szervezetből és csökkentjük az újrafertőződés esélyét. Gyógynövények közül javasolt ezért a nyírfalevél , a pitypang föld feletti hajtás, illetve gyökér, a mezei zsurló leveles hajtás, az aranyvesszőfű, a lestyángyökér, a csalánlevél, a tarackbúza gyöktörzs, vagy a kukorica bibe fogyasztása. Ezen kívül étrendünkbe is beépíthetünk vízhajtó zöldségeket, amiknek hatása hasonló, ilyen a spárga, a zeller, a petrezselyem, a sárgarépa, a retek, a paradicsom, az uborka és a saláta.

Gyógynövénydrog

Napi dózis

Nyírfalevél

2-3 g

Pitypang föld feletti rész és gyökér

3-4 g

Mezei zsurló leveles hajtás

6 g

Aranyvesszőfű

6-12 g

Lestyángyökér

4-8 g

Csalán föld feletti hajtás

8-12 g

Tarackbúza gyöktörzs

6-9 g

Kukoricabibe

40 g

Vízhajtó hatású gyógynövények ajánlott napi dózisa (Csupor D. nyomán)


A kialakult fertőzések kezelésének másik sarokpontja a vizelet és a húgyutak fertőtlenítése, amivel segítjük a felszaporodott kórokozók pusztulását. Ehhez olyan gyógynövények fogyasztása ajánlott, melyek vesén át kiürülő antibakteriális hatású, vagy a baktériumok megtelepedését egyéb módon gátló hatóanyagokat tartalmaznak. Ilyen gyógynövények a medveszőlő és a tőzegáfonya, melyekkel a húgyúti fertőzések antibiotikumos kezelését kiegészíthetjük, adott esetben, akár teljes egészében helyettesíthetjük. A medveszőlő az enyhébb fertőzések megszüntetésében hatásos, a tőzegáfonya (valójában az Észak-amerikai nagy termésű áfonya) viszont inkább a megelőzésben, a fertőzés kiújulásának megelőzésében segít. Tea, kapszula, szirup formájában is beszerezhetőek. A medveszőlő ajánlott napi adagja 3 g medveszőlőlevélből készült tea, naponta legfeljebb 4 alkalommal, ha egyéb készítmény formájában fogyasztjuk: napi 400-800 mg arbutint tartalmazzon napi adagja. A medveszőlő teát hideg áztatással készítjük, mivel forrázatának magas cserzőanyag-tartalma irritálhatja a gyomrot. Fogyasztása hosszú távon nem ajánlott lehetséges mellékhatásai miatt, egy huzamban legfeljebb egy 1 héten át használjuk, évente maximum 5 kúrát végezzünk vele. A tőzegáfonya ajánlott napi dózisa 300-750 ml gyümölcslé, vagy 200-1500 mg kivonat körül változik. A gyümölccsel, gyümölcslével szemben, annak magas cukor-tartalma miatt, ajánlott a standardizált készítmények választása. Fogyasztásának előnye, hogy hatóanyagaival szemben nem alakul ki rezisztencia és jelentős mellékhatások, ezért alkalmazása makacs, visszatérő fertőzés esetén is ajánlott.

A kezelés alatt kerüljük a só és a cukor használatát, mivel ezek megterhelik a vese működését és hátráltatják a baktériumok pusztulását. Étrendünkön is változtassunk: a panaszok ideje alatt kerüljük a vizeletsavasító hatású élelmiszereket, alapanyagokat. Ilyenek a húsok, kagyló, tojás, földimogyoró, dió, kenyér, reggeli gabonapelyhek, tészták, rizs, lencse, kukorica, szilva, kávé, cukor, méz, szirupok, lekvárok. Immunrendszerünket ezzel párhuzamosan erősítsük, ehhez segítségünkre lehet számos vitamin készítmény és gyógynövény is, így például a bíbor kasvirág, a csipkebogyó, vagy a homoktövis is. Természetesen, ha tünetek nem múlnak el pár nap elteltével, vagy súlyosbodnak, feltétlenül orvoshoz kell fordulni, mert hatásosabb, többnyire antibiotikumos, terápiára van szükség.