Néhány a leggyakrabban használt illóolajok közül

Cikkünkben összefoglaljuk a leggyakrabban használt illóolajok hatásait, felhasználási lehetőségeit.

A levendula friss virágaival előállított illóolaj depresszió ellenes, nyugtató és fájdalomcsillapító hatása miatt kedvelt. Fürdőadalékként és bedörzsölőként enyhe vérbőséget okoz, ami reumás panaszok esetén enyhítő hatású. Molyűző hatása közismert.

A borsmentaolaj sokoldalúan használható szer: nátha ellen belélegezve csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását, rovarcsípéseknél a bőrre cseppentve enyhíti a viszketést ingert. Reuma és köszvény esetén igen jó hatású akár masszázsként, akár fürdőként alkalmazva. Migrénes rohamok esetén pedig a homlok és a halánték területén közvetlenül a bőrbe dörzsölve oldja a rohamot.

Az eukaliptuszolaj felső légúti hurutoknál alkalmas a letapadt váladék fellazítására. Belégzésre, inhalálásra, masszázsra egyaránt alkalmazható.

A kakukkfű virágzás előtt gyűjtött föld feletti hajtásaiből nyert illóolaj felső légúti megbetegedésekben váladékoldó és görcsoldó hatású . Helyiségek levegőjének fertőtlenítése is alkalmas.

Az erdeifenyő illóolaja köptető hatással rendelkezik, belélegezve elsősorban hurutos légúti megbetegedések kezelésére alkalmas, ezenkívül gátolja a légutakban megtelepedő kórokozó baktériumok fejlődését. Izomfájdalom illetve reumás panaszok ellen bedörzsölőszerként használható.

A rozmaringolaj hiperémizáló hatásának köszönhetően javítja a végtagok vérkeringését, emiatt külsőleg bedörzsölőszerként vagy fürdőadalékként kiválóan alkalmazható reumás panaszok és idegfájdalmak esetén. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapítóvhatású, belélegezve légúti megbetegedések enyhítésére alkalmas.

A teafaolaj legjellemzőbb tulajdonságai az antibakteriális, antivirális, antifungális és a nyugtató hatás. Meghűléses megbetegedések esetén inhalálva vagy fürdővízbe téve, láb- és körömgombásodás esetén lábfürdőként érvényesíthetjük az olaj baktérium- és gombaölő hatását. Rovarirtásra és levegőfertőtlenítésre aromalámpába tett vízbe cseppentve, stressz oldására aromaterápiás masszázsnál, fürdőolajként, valamint helyiségek légterébe permetezve használható.

A citromfélék családjába tartozó bergamott fa gyümölcsének héjából nyert illóolajat nyugtató, frissítő, fertőtlenítő hatásáért kedvelik. Légtérbe párologtatva álmatlanság, szorongás ellen használják, csökkenti a stresszt és a feszültséget. Fertőtlenítő hatása miatt a fog- és szájápolásban illetve izzadás elleni készítmények ben használják.

A citromolaj és a narancsolaj elsősorban illatosításra alkalmas. Főként helyiségek levegőjének fertőtlenítése, frissítésére használhatjuk ezeket az illóolajokat.

Fontos tudnivalók:

A legfontosabb - a felhasználási módtól függetlenül -  hogy mindig jó minőségű illóolajat használjunk és azokat is csak külsőleg alkalmazzuk. Használat előtt mindig végezzünk allergia próbát bőrünkön, illetve vigyázzunk, hogy nyálkahártyára, nyílt sebre soha ne kerüljön az illóolaj. Gyermekeknél 3 éves kor alatt ne alkalmazzuk! Illóolajokat mindig hűvös, fénytől védett helyen tároljuk.