Nyugtató hatású gyógynövények

Gyógynövények a stressz, szorongás kezelésére.

A stressz az egészségünk egyik legnagyobb ellensége, mivel csökkenti az immunrendszerünk ellenálló képességét, ezáltal sérülékenyebbé tesz minket a különféle megbetegedésekkel szemben. Ezért van az, hogy egy-egy feszültebb, nyugtalanabb időszak során könnyebben esünk ágynak enyhébb vírusos megbetegedésektől is, alakulnak ki mozgásszervi fájdalmak, bőrproblémák, nem beszélve arról, hogy az idegrendszerünk is megsínyli a folyamatos stresszt. A hatékony stresszkezelésben életmódunknak nagy szerepe van. Bár apróságnak tűnik, de fontos, hogy figyeljünk a kiadós, pihentető alvásra, rendszeres mozgásra, a szabadban töltött időre és a minőségi együtt töltött időre családi, baráti körben. Mindezeket kiegészíthetjük gyógynövényteák fogyasztásával, melyek nyugtatják az idegeket, harmonikussá teszik a hétköznapokat, este fogyasztva pedig segítik a pihentető alvást.

A nyugtató hatású gyógynövényeket régóta használja a népgyógyászat és a modern fitoterápia is. Választhatjuk őket egykomponensű gyógynövényteaként, azaz monoteaként, de egymással összekeverve is hatásosak, nem véletlenül szerepelnek sokszor keverék formájában a gyógynövénytea-gyártó cégek kínálatában. Alkalmazásukkal kapcsolatban fontos tudni, hogy a szintetikus készítményekhez képest hatásuk nem olyan markáns, inkább krónikusan fennálló panaszok esetén érdemes a nyugtató hatású gyógynövényeket választani. Ha az alvás minőségének javítására fogyasztunk gyógynövényteát, akkor a teát ne közvetlenül lefekvés előtt igyuk meg, hanem kicsit előbb, kb. 1,5 órával elalvás előtt.

Citromfű – a legenyhébb nyugtató: A citromfű alkalmas az ideges szívpanaszok enyhítésére, valamint a menstruáció előtti nyugtalanság csökkentésére is, enyhe alvászavaroknál is javallott fogyasztása. A citromfűvel kapcsolatban amellett, hogy finom, nyugtató és simaizom-görcsoldó hatását érdemes megemlíteni. Hatása enyhe, így még várandósok, illetve gyermekek is fogyaszthatják. Előnye, hogy gyakorlatilag semmilyen mellékhatással, vagy gyógyszer-kölcsönhatással nem kell számolni használatakor.

Kamilla – a hungarikum gyógynövényünk: Sokoldalúsága ellenére a kamillát legtöbben gyulladáscsökkentőként ismerik, pedig nagyon jó hatással van az idegrendszerre is. A virágzatokban található flavonoid típusú vegyületek nyugtató, simaizom-görcsoldó hatásúak, ami szerepet játszik a stresszoldó hatás kialakulásában. A kamilla használatával abban az esetben kell óvatosnak lennünk, ha akár a kamilla, akár más fészkesvirágzatú növény korábban allergiás reakciót váltott ki nálunk.

Galagonya – az ideges eredetű szívpanaszok doktora: Stresszesebb időszakokban nem ritkák az ideges szívpanaszok, melyeknek csökkentésére a galagonya a legjobb gyógynövény. A galagonya a klinikai kutatásokban bizonyítottan javította a betegek fizikai terhelhetőségét, csökkentette vérnyomásukat. Hatékonyan enyhíti a szédülést, a szorongást, a szapora szívdobogást.

Levendula – az illatával gyógyít: Teaként, illóolajként is alkalmazható, de akár a szárított virágának is nagy hasznát vehetjük. Nyugtató, feszültségoldó, simaizom-görcsoldó hatású, enyhíti a fejfájást. Hatásosan kezelhetőek vele az alvászavarok és az álmatlanság. Párologtatva, fürdővízbe, párnára cseppentve is alkalmazható. Enyhe, kíméletes hatása miatt nyugodtan alkalmazható gyermekeknél is.

Komló – nem csupán a sörgyártás alapanyaga: Sokrétűen használt népszerű nyugtató hatású gyógynövény, a komlónak termős virágzatait –a komlótobozokat- használják gyógyászati célokra. Klinikai vizsgálatok alapján a menopauzával küzdő nők esetében mind a testi, mind a lelki tünetek kezelésében eredményes. Hatóanyagi egy része illékony, elsősorban teaként fogyasztva vagy mechanikailag kivont készítményekben lehet élvezni pozitív hatását.

Macskagyökér – a leghatékonyabb nyugtató: Gyógyszert is készítenek belőle, de gyakran teák alkotórésze. Kutatások bizonyítják, hogy jelentősen növeli az alvás minőségét és az alvásidőt is. Hatóanyagai együttesen fejtik ki hatásukat. Erős, kellemetlen íze és illata miatt nem mindenki szereti, ezért más finomabb ízű gyógynövényekkel teszik keverékbe.

Golgotavirág – az egzotikus eredetű gyógynövény: Az egzotikus passiógyümölcs –maracuja- közeli rokona, virágzó hajtásait használják gyógynövényként. Hatóanyagai együttesen fejtenek ki nyugtató, szorongásoldó hatást. A golgotavirág biztonságosan fogyasztható, nem ismertek mellékhatásai.

Orbáncfű – a depresszióellenes: Az orbáncfű modern fitoterápiás alkalmazása főként az enyhe, ill. közepes fokú depresszió kezeléséhez kötődik. Nem tipikus nyugtató hatású gyógynövény, azonban más gyógynövényekkel fogyasztva (pl. macskagyökér) eredményes lehet a szorongás kezelésében. Alkalmazása körültekintést igényel, mivel fényérzékenyítő hatása van és bizonyos gyógyszerekkel interakcióba léphet. Az orbáncfű fogyasztásával kapcsolatban tudni kell, hogy 18 éves korig, terhesség alatt, valamint epeköveseknek ellenjavallt. A fogamzásgátlók hatását csökkentheti, fényérzékenységet okozhat. Vérhígító, szívgyógyszer, altató vagy antidepresszáns készítmény szedése esetén fogyasztása mindenképp orvosi konzultációt igényel. Rendszeresen gyógyszert vagy egyéb gyógynövény készítményt szedőknek nem ajánlott. Ezért gyógynövényteaként korlátozással fogyasztható csak!