Üdvözlet

Tisztelt Látogatónk!

Szeretettel köszöntjük a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács megújult honlapján!

A Gyógynövény Szövetség 1992- ben alakult, 1996-ban kapta meg a Terméktanácsi kinevezést. A szervezet célja a megnyilvánuló érdekek feltárása, egyeztetése és harmonizálása, a szakmai érdekek megfogalmazása és összefogása a gyógynövény vertikum területén működő valamennyi gazdálkodó szervezet, természetes jogi személy, illetve ezek szerveződései között, akik gyógynövény termesztéssel, gyűjtéssel, felvásárlással, feldolgozással és kereskedelemmel foglalkoznak, gyógynövényekből készített termékeket állítanak elő, illetve forgalmaznak. A Gyógynövény Szövetség és Terméktanács (GYSZT) célja továbbá, az ezen területen tevékenykedő magánszemélyek, egyetemi oktatók és szakemberek összefogása.

A magyarországi gyógynövény ágazat jelentős nemzeti érték, amely a világon élenjáró tradícióival, kedvező természetrajzi adottságával, az ágazatban felhalmozódott tudásanyaggal és termelési kapacitásával nemzetgazdaságilag is jelentős. A gyógynövények és belőlük készített termékek iránti kereslet évről évre nő. A GYSZT mára már több, mint 40 céget képvisel, akik elismerik felelősségüket és kötelezettségüket az ágazat egyes tevékenységi köreinek etikus gyakorlásában, a gyógynövény ágazatban megvalósuló magas termelési és fogyasztási színvonal kialakításában, biztosítva a széles körű tájékoztatást és tükrözve a mezőgazdaság, valamint az ipar és kereskedelem kiemelt szerepét az egészségügy rendszerében.

A GYSZT hosszútávú céljai között szerepel az ágazat újra-pozicionálása, a gyógytermékek jelenleg 27 %-os ÁFA kulcsának csökkentése, valamint a pályázati rendszerbe való belépés, melyre projekt szemléletű finanszírozás és pályázati forrás lenne a legmegfelelőbb. A makrokörnyezet és ágazat átalakulása miatt a jövőben paradigmaváltásra van szükség a gyógynövény iparban: a jelenlegi, a gyógynövény kibocsátás nagyobb részét adó gyűjtés hosszú távon nem fenntartható. A GYSZT szakértői egyetértenek abban, hogy a modern, korszerű és hatékony termesztés rendszer eléréséhez hosszútávú faj-, fajtaspecifikus termesztési stratégiában kell gondolkodni, ami kiterjed a nemesítésre, szaporítóanyag beszerzésre, a betakarítási és poszt-harveszt technológia, valamint a növényvédelem fejlesztésére.

A GYSZT kiemelt feladatának tartja a gyógynövényekkel kapcsolatos, edukációra és szakmailag értékes, hiteles, közérthető információkra építő ágazati kommunikáció folytatását. Éppen ezért a https://www.gyszt.hu weboldalt többek között azért hoztuk létre, hogy hiteles, naprakész információkat biztosítsunk a gyógynövény vertikum területén működő cégeknek és a gyógynövényes készítményeket használó, vásárló fogyasztóknak egyaránt.

 

GYSZT Alapszabály