Ismét Levendulanapok Pannonhalmán

Szedd magad szüretet is hirdet az Apátság

Elkezdődtek az immár hagyományosnak mondható Pannonhalmi Levendulanapok, melyek számos programmal várják az érdeklődőket közel két héten keresztül.

Aki járt már Pannonhalmán, az tudja, hogy az ezeréves Főapátság egyedülálló hangulata önmagában is magával ragadó, ezekben a napokban pedig a levendula illatával, ízével, izgalmas előadásokkal, eseményekkel még vonzóbb célpontja lehet az érdeklődőknek.

A rendezvény programját a szervezők úgy állították össze, hogy minden korosztályra gondoltak, a kicsiket kézműves foglalkozások várják, a felnőtteket érdekes előadások, arborétumi séta, az édesszájúakat csodálatos sütemények és mindenkinek jár a meglepetés ajándék. A szervezők ugyanis idén először Szedd magad szüretet hirdettek, így a vállalkozó kedvűek kis zsáknyi levendulát is vihetnek haza Pannonhalmáról. A szedés szabályairól a helyszínen mindenkit tájékoztatnak, a szüretelőknek azt tanácsolják, már a hátizsákba dobják be a kalapot, naptejet, kullancsriasztót. Akik a szabadban mozognának felfedező sétát is tehetnek az arborétumban, megismerve a különleges növényeket, és felkereshetik a Boldog-Mór kilátót is.

A július 7-ig tartó Levendulanapokon mindennap lesz csokoládékóstolás, kreatív foglalkozás levendula koszorú díszítéssel és gyógynövénykerti-vezetés. Az érdeklődők előadásokat hallhatnak, többek között arról, hogyan került a levendula Pannonhalmára, kik voltak a bencés gyógyítók, milyen volt a bencés monostor gyógynövénykertje és hogyan termesztették hajdan a levendulát az apátságban.

A hétvégén bővül a kínálat, a Levendula Sweet programmal, koncertet ad a Hoppáré Zenekar és vendégelőadóként érkezik Feller Adrienne és Cirill Főapát. A kíváncsiak látványpréselésen nézhetik meg, hogyan készül az illóolaj.

A Levendula Napok kiemelt programja az idén negyedik alkalommal megrendezett Levendula Sweet, mely mindkét hétvégén várja az édesszájú látogatókat. A gyógynövénykertben június 29-én a PAUSA Apátsági Kávéház mellett vendég cukrászmesterek, kézműves cukrászdák és csokoládé manufaktúrák települnek ki, hogy elvarázsolják különlegességeikkel az idelátogatókat. Természetesen, a levendula kerül ismét terítékre: macaronok, csokoládék, torták, süteménynyalókák, fagylaltok, valamint klasszikus és újragondolt különlegességek várják a látogatókat. A Pannonhalmi Levendulanapokat nem érdemes kihagyni, a programról részletesen ITT lehet olvasni. Az Apátság egész nyáron várja a látogatókat, számos koncerteket, zenei és gasztronómiai eseményt kínálva.