Kezdődik a kamilla gyűjtési szezonja

Országszerte elkezdődött a vadon termő kamilla és a termesztett kamillavirágzat gyűjtése és gépi betakarítása.

Az aszályos márciusi-áprilisi időjárás nem kedvezett a tavaszi növények fejlődésének. Az elmúlt hetek várva-várt csapadékosabb időjárásának következtében megkezdődött az egyik legrégebbi és legnagyobb mennyiségben gyűjtött gyógynövényünk, a vadon termő kamillavirágzat tömeges gyűjtése.

A kamillát, vagy orvosi székfüvet, évente 200-500 t közötti mennyiségben gyűjtik hazánkban, jellemzően az Alföld területén, a Tiszántúlon. A tavaszi időjárás a vadon termő kamilla szempontjából meghatározó: a száraz, meleg idő jelentősen visszaveti a növény csírázását és gyenge hozamokat eredményez. A gyűjtés, felvásárlás, szárítás komoly szervezettséget igényel a gyűjtők, átvevők részéről, mivel rövid idő alatt hatalmas mennyiségű nyers kamilla virágzat átvételét, feldolgozását  kell megoldani. Az alföldi gyűjtött kamillavirágzat minősége eltér a termesztett változatétól: erős, zamatos, kellemes illatú és kesernyés ízű, nem esik szét, kevésbé porlik a feldolgozás során és az illóolaját is jobban megtartja.

Bár hagyományosan gyűjtött gyógynövény a kamilla, termesztésével az ország egész területén foglalkoznak, legnagyobb területen a Dunántúlon, Baranya és Somogy megyékben és az Észak-Alföldi régióban. Termesztő területe az utóbbi években 300-500 ha között alakult, alapvetően növekvő tendenciát mutat.  Termesztésben a kamilla vetése augusztusban történik, növekedését, fejlődését a tavaszi időjárás, főként a csapadék mennyisége markánsan befolyásolja. A szárazabb területeken a növények érettségben előrébb tartanak, azonban növekedésük gyengébb. Az idei év a szakértők szerint jónak mutatkozik, a vízhiány hatására a zöldtömeg bizonyos területeken kisebb lesz, de az állományok, egységesek, sűrűk, a növény nem feküdt el, kártevők, kórokozók károsítása nem jelentkezett. A termesztett kamilla betakarítása a következő 2 hétben esedékes, a pontos időzítés a beltartalom alakulásától függ, amit folyamatos mintázással és laborvizsgálatokkal tudnak meghatározni a termesztők.

A jó minőségű kamillavirágzat illatos, a virágfejek egyben vannak, nem esnek szét, a fehér színű nyelves virágokat is tartalmaznak, kevés szárat, illóolaj- és flavonoidtartalmuk  pedig magas. Görcsoldó, gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatású, leggyakrabban emésztési panaszok, megfázásos tünetek, bőrbetegségek gyógyítására használják, enyhe nyugtató hatású.  Az alföldi kamillavirágzat különösen magas minőségének köszönhetően 2015-ben a Hungarikumok közé került.

Kapcsolódó hírek

Sárgállik már a pipiske
Európa talán legismertebb gyógynövénye, amit már az ókortól használtak gyógyításra: ez a kamilla, aminek erejét már az orvostudomány is igazolta.
Kamilla (Orvosi székfű)