A szamóca fajok terápiás felhasználása

Gyógynövényként is hasznos gyümölcsünk lehet a szamóca!

A tudományos tapasztalatok alapján ez a közkedvelt tavaszi gyümölcs- sok ma divatos növénnyel ellentétben- joggal megérdemelné a „szupergyümölcs” jelzőt. A szamócalevelet gyógynövényként a népgyógyászat régóta alkalmazza. Ugyancsak hosszú ideje ismert, hogy étkezési teaként alkalmas a kínai tea (Camellia sinensis) pótlására. Az eperfalevélhez, málnalevélhez és áfonyalevélhez hasonlóan fermentálható is. Teaitalként korlátlan ideig fogyasztható. Különösen gyermekek számára előnyös, mert koffeint nem tartalmaz. Az erdei szamóca (Fragaria vesca) szárított levele Fragariae folium néven a Német Gyógyszer Kódexben (DAC) hivatalos gyógynövény (1) (2), Magyarországon a közvetlen lakossági fogyasztásra szánt hagyományos gyógynövénydrogok között szerepel (81/2003. (XII. 23.) ESZCSM rendelet).

A szintén erdős helyeken növő fahéjillatú szamóca (Fragaria moschata) és a csattogó szamóca (Fragaria viridis) leveleit is gyűjtik, ezeket azonban kisebb értékűnek tartják. A növény jellemző hatóanyagai az ellagitanninok (5-10%), katechin, flavonoidok, flavonolok, polifenolok, ellágsav, antocianinok, fahéjsav származékok, tanninok és rokon vegyületek, triterpenoidok.(2) Újabb kutatási eredmények igazolták, hogy a gyümölcsként termesztett, többszörös fajhibrid kultúrfajták (Fragaria x ananassa), amit a termesztett eperként ismerünk, levele szintén tartalmazza az élettanilag előnyös hatású anyagokat. Érdemes megemlíteni, hogy a levelek mellett a termés is nagyon gazdag ilyen vegyületekben (15) (16).

Hagyományos felhasználás, népgyógyászati alkalmazás

A szamócalevél hasmenéses állapotokban összehúzó hatású. Idült vastagbél gyulladásban is használható (1, 2). Ezenfelül emésztési zavarok, sárgaság kezelésére és vértisztító teák alkotórészeként ajánlott a régebbi szakirodalomban (3). Olaszországban a népgyógyászat hagyományosan magas vérnyomás esetén és méregtelenítés, vizelethajtás céljára használja. Bioaktív összetevői miatt a kozmetikai ipar és a gyógyszeripar alapanyagként hasznosítja (4).

Újabb kutatási eredmények

A szamóca fajok hatóanyagait korszerű, nagy műszeres vizsgálatokkal feltárták az elmúlt évtizedekben. A terápiás hatásokat és a vegyületek hatásmechanizmusát napjainkig laboratóriumi (in vitro) és rágcsálókon végzett kísérletekkel vizsgálták. A levél és a termés hasonló mennyiségben ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazza, ezért az ismertetésben a gyümölccsel végzett kutatások eredményei is szerepelnek (4, 15, 16).

Gyulladásgátló hatás

Egy kutatásban az erdei szamóca (F. vesca) levél kivonatának szakirodalmakban említett gyulladáscsökkentő hatását vizsgálták. A szöveten kiváltott gyulladást a   kivonat közömbösítette. A hatásért felelős hatóanyagok azonosítását elvégezték, a hatásmechanizmust in vitro kísérletben követték nyomon. Az eredmények a tradicionális gyógyászatban leírt gyulladáscsökkentő hatást igazolták,  annak tisztázása, hogy a növénynek lehet-e potenciális szerepe a rák kezelésében azonban további vizsgálatokat igényel (5).

Vesetámogató, méregtelenítő hatás

Patkányon végzett kísérletben diabetikus veseelégtelenséget idéztek elő. Harminc napon keresztül három dózisban termesztett szamóca (F. ananassa) levél kivonatot adtak szájon keresztül, ami jelentősen csökkentette a tüneteket. Az eredményt biokémiai vizsgálatokkal is alátámasztották. Megállapítást nyert ily módon a szamócalevél kivonat antidiabetikus, antioxidáns, gyulladásgátló és sejtosztódást gátló hatása (6). Ugyancsak patkányon kadmium mérgezést váltottak ki. A mérgezéssel egy időben öt napig injekció formájában termesztett szamóca (F. ananassa) kivonatot adtak a kísérleti állatok egy csoportjának. A mérgezés élettani tüneteit laboratóriumban vizsgálták. A szamócakivonattal kezelt állatok állapota jobbra fordult. Az állatkísérlet igazolta a vesetámogató és méregtelenítő hatást (7).

 

 

 Májvédő hatás

A májvédő hatása vizsgálatára  kóros májszövet elfajulást modelleztek patkányon. Az állatoknak szilimarint (a máriatövis egyik fő hatóanyaga) és egy másik csoportnak erdei szamócát tartalmazó gyógynövény keveréket (szőlőlevél, erdei szamóca, gyermekláncfű, máriatövis) adtak, mellyel a tiszta szilimarinnál jobb hatást értek el (8).  Egy másik kísérletben máj toxicitást idéztek elő patkányon, a máj állapotát laboratóriumban vizsgálták. A termesztett szamóca kivonattal kezelt állatoknál megelőzhető volt a májfunkció csökkenése, antioxidáns hatást mutattak ki és a kivonat redukálta a káros sejtosztódást (9).

Alkalmazás rák, leukémia kezelésére

Ellagitanninok  (a szamócalevél fő hatóanyaga) in vitro szövettani kísérletben hatásosnak bizonyultak a rák megelőzésében és sejtosztódást gátló, rákellenes hatást mutattak (11). A termesztett szamóca kivonat hasonló laboratóriumi modellezésben jó százalékban akadályozta a rákos sejtek osztódását (13). A termesztett szamóca levél kivonata szövettani in vitro kísérletben nagyon jónak bizonyult a gyógyszereknek ellenálló, leukémiás beteg sejtek kezelésében (12).

Cukorbetegségre gyakorolt és vérnyomáscsökkentő hatás

Tisztított, termesztett szamócából származó ellagitanninok laboratóriumi in vitro kísérletben gátolták a répacukor- és keményítőbontó alfa-glükozidáz és a keményítőbontó alfa-amiláz enzimek tevékenységét (13). Ugyancsak ilyen kísérlettel bizonyították, hogy a szamóca kivonata gátolja a fenti enzimek működését (14). A szamóca kivonatban található ellagitanninok és az ellágsav a cukorbetegséggel járó magas vérnyomás kezelésében is ígéretesek lehetnek (13).

Baktérium gátló hatás

Apróbojtorján, málna, erdei szamóca szárított növényi részek forró vizes kivonatai laboratóriumi kísérletben akadályozták a kolera baktérium szaporodását és semlegesítették a kolera toxinokat (10).

Az ismertetett kísérletek megerősítették az erdei szamóca hagyományos felhasználásának és a népgyógyászati tapasztalatok ajánlásainak egy részét és a termesztett szamóca előbbihez hasonló hatóanyagösszetételét és biológiai aktivitását. Igazolták a szamócalevél és termésgyulladásgátló, máj- és vesetámogató, méregtelenítő, vérnyomáscsökkentő hatása. Ezenkívül gyökfogó, rák megelőző, sejtosztódást gátló, baktérium ellenes hatást is találtak a kutatások során. A növény ígéretesnek mutatkozik a cukorbetegség kiegészítő kezelésében. Az új eredmények vonatkozásában szükség van még a humán bizonyítékok beszerzésére, a klinikai kísérletek elvégzésére. Ezen eredmények tükrében a szamóca jövőben az egyik sokoldalú, hatásos gyógynövényünk lehet a terápiában.

Felhasznált irodalmak 

Szerző: Lukács Gábor, minőségbiztos, termékfejlesztő, Gyógyfű Kft.