Az aszalt szilva élettani és gyógyhatása

Egy nálunk félig-meddig elfeledett élelmiszer reneszánsza

Egy kis történelem

A szilva az egyik legrégebbi élelmiszernövényünk. Fogyasztására már a neolit kortól vannak régészeti bizonyítékok. Tudatos termesztése mintegy 2000 évre nyúlik vissza. A ma ismert nemes szilva (Prunus domestica) hosszú idő alatt, emberi közreműködéssel, több vad faj keveredéséből alakult ki. A friss gyümölcs tartósításának már az ókor óta alkalmazott módszere az aszalás. Az aszalt szilvát Keleten ma is nagy mennyiségben állítják elő és még mindig jelentős népélelmezési cikknek számít. Első hazai írásos említése oklevélszótárunk szerint 1558-ból származik.(1)

A termesztett szilva egyik ősi típusa: kökény (P. spinosa) x kökényszilva (P. insititia)

 

Az aszalt szilva helye a gazdaságban

A szilva a Magyarországon termesztett gyümölcsfajok között az almát követően az egyik legjelentősabb. Akadnak olyan évek amikor a bőséges terméshozam miatt árutöbblet keletkezik. Az értékesítési gondok gazdaságos megoldását jelentheti ilyenkor a három évig is eltartható aszalt szilva előállítása. (2)

Örvendetes jelenség, hogy egy reprezentatív kérdőíves felmérés szerint, a hazai gyümölcsfogyasztás emelkedésével együtt az aszalt gyümölcsök fogyasztása is emelkedőben van. A legkedveltebbnek ezek közül az aszalt szilva bizonyult. A folyamatot elősegíti a tudatos táplálkozás és a vegetáriánus életmód terjedése. (3)

Beltartalom, fajta és minőség

Aszalásra alapanyagként elsősorban a magas cukortartalmú, nagyobb gyümölcsű, magvaváló, kék színű, illatos, zamatos, kis magvú szilvafajták alkalmasak. A végtermék minősége, a várható élettani hatások szoros összefüggésben vannak a felhasznált szilvafajta beltartalmi értékeivel. Az aszalt szilvát nagy mennyiségben előállító országok speciális, kimondottan aszalási célokra szolgáló fajtákat termesztenek. A Kertészeti és Szőlészeti Főiskola kísérletei alapján évtizedekig a Besztercei, Debreceni muskotály, Olasz kék, Paczelt, Ageni fajtákat javasolták.(1) Napjainkra majdnem teljesen átalakult a termesztett fajták összetétele. A BCE Gyümölcstermő Növények Tanszék vizsgálatai szerint a legalkalmasabb fajták sorrendje: Révfülöpi, Csacsaki bőtermő (Čačanska rodna), Besztercei. (2)

Értékes aszalványt adó fajták beltartalma(4) (5)

Fajta

Szárazanyag %

Invert cukor %

Savtartalom %

Révfülöpi

19,4

12,3

1,02

Csacsaki bőtermő

19,8

Nincs adat

0,96

Besztercei

18,1

11,5

0,49

 

Hagyományos és népgyógyászati felhasználás

 A bőséges cukortartalom -energiatartalma 240kcal/100g - a sportolók kondicionálását segítheti. A szerves savak az emésztésre előnyösek. Magas étkezési rost tartalma miatt enyhe hashajtó hatású. (1) Az újabb etnobotanikai kutatások során kiderült, hogy egyes vidékeken a rák kezelésére is használják.(6) Itt érdemes megemlíteni, hogy a XVII.-XVIII. században a patikaszerek között szerepelt a gyógyszertárakban az aszalt szilva-Prunum siccorum és a belőle készített szilvakása-Pulpa prunorum. Hashajtóként ajánlották, a népi hagyományos alkalmazás e célra valószínűleg innen ered.

 

                                        
                     Gyógyszerész tégely XVIII. szd.                        Gyógyszerész címke XVIII. szd.

 

Újabb kutatási eredmények

A mai korszerű aszalási módszerekkel (amikor a vevői elvárásoknak megfelelően puha állományú az aszalvány) a szilva tartalmi anyagai kb. háromszoros mennyiségűre töményednek be. A népi megfigyelésekkel összefügghet, azokat alátámaszthatja, hogy az aszalt szilva ennek következtében polifenolokban, antociánokban sokkal gazdagabb, mint a nyers gyümölcs. E színanyagok élettanilag előnyös hatása közismert. Mivel az aszalt gyümölcsök fogyasztása felfutóban van, laboratóriumi (in vitro) vizsgálatokkal, rágcsálókísérletekkel, humán kísérletekkel igyekeznek az élettani és gyógyhatásokat feltárni. Ugyancsak részletes elemzések találhatók a kémiai összetételéről.(7)

Friss és aszalt szilva összpolifenol tartalmának alakulása (7)

Fajta, feldolgozottság

Összpolifenol mg/100 g

Elena friss

174

Elena szárított

529

Besztercei friss

231

Besztercei szárított

562

100 g asztalt szilva fontosabb tartalmi anyagai(7)

Megnevezés

Mennyiség

Összes szénhidrát g

63,88

Összes cukor g

38,13

Glükóz g

25,46

Fruktóz g

12,45

Szacharóz g

0,15

Keményítő g

5,11

Összes diétás rost g

7,1

Protein g

2,18

Zsír g

0,38

Nedvesség (víztartalom) g

30,92

Kalcium mg

43

Kálium mg

732

Magnézium mg

41

Foszfor mg

69

Béta-karotin µg

394

Lutein+zeoxanthin µg

148

K1 vitamin µg

59,5

 

Emésztést javító, székrekedés ellenes hatás (7) (8) (9)

Több randomizált humán klinikai kísérletet végeztek. Általában 3-4 héten keresztül 100g aszalt szilvát kaptak a páciensek. A magas diétás rosttartalom elősegítette a székletürítést és a bélflóra működését. Bár minden kísérleti eredmény nem volt egybehangzó, a vizsgálatok többsége alátámasztotta az aszalt szilva hatásosságát.

Csontritkulás, csontgyengülés ellenes hatás (7) (10) (11) (12)

Rágcsálókísérletet és randomizált humán kísérletet egyaránt végeztek. Mindkét vonalon bebizonyosodott a terápiás hatás. Különösen a menopauza utáni állapotban javasolják az aszalt szilva diétát. Az egyik tanulmány az asztronauták étkezésében is ajánlja.

Magas vérnyomás, érrendszeri betegségek kezelésére (7) (11) (13)

A keringési rendszert támogató hatást humán randomizált, placebo kontrollos kísérletekkel igazolták. A szerzők egybehangzóan további vizsgálatokat tartanak szükségesnek.

Rák megelőző, sejtosztódást gátló hatás (6) (7)

A színanyagok elemzésénél megtalálták a bizonyítottan sejtosztódást gátló vegyületeket. Szövettani-, rágcsáló-, és humán kísérletek egyaránt ígéretesnek mutatják. A rosttartalom és a különböző fitokémiai összetevők egyértelműen hasznosnak bizonyultak. További kutatások szükségesek.

Fentiekből megállapítható, hogy a sokáig csak nosztalgiából fogyasztott aszalt szilva a tudományos bizonyítékok tükrében értékes funkcionális élelmiszerünk lehet. Mértékletesen fogyasztva sokirányú előnyös hatást gyakorol szervezetünkre. Ezenfelül jól beilleszthető bizonyos betegségek speciális diétájába.

Felhasznált szakirodalmak

Szerző: Lukács Gábor, minőségbiztos, termékfejlesztő, Gyógyfű Kft.