A gyógynövény iparág jövője

Ilyen volt március 25-i szakmai napunk.

Sikeresen és nagy részvétellel zajlott március 25-én pénteken a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács A gyógynövény iparág jövője címmel megrendezett szakmai napja. A konferencia dr. Nagy István agrárminiszter úr fővédnökségével és az Agrárminisztérium Parlamenti és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának támogatásával valósult meg.

Bár a koronavírus járvány miatt a rendezvény megtartása többször meghiúsult, végül az eredetihez képest csaknem változatlan programokkal és témákkal készültek az szervezők: a növényvédőszer engedélyeztetés gyógynövény kultúrákban; gyógynövénytermesztés, gyűjtés, feldolgozás és kereskedés az ökológiai gazdálkodásban; a fajtanemesítés aktuális kérdései; új élelmiszerek szabályozása; a gyógynövény alapú készítmények fejlesztése; gyógynövények a FoNo-ban; minőségbiztosítás termékelőállítás során; valamint cickafark, az év gyógynövénye 2022-ben. 

A szakmai napon Jordán László, igazgató (Nébih, Növény-, Talaj-és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság), dr. Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője, Zámboriné dr. Németh Éva, egyetemi tanár (MATE Gyógy- és Aromanövények Tanszék), dr. Maczó Anita, kockázatkezelési referens (NÉBIH, Kockázatkezelési Igazgatóság), dr. Csupor Dezső, a SZTE egyetemi docense, Ásványi Tibor, a Naturland Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Petra, a Herbária Zrt minőségirányítási vezetője és dr. Kindlovits Sára, a Terméktanács titkára tartott előadást, a szakmai napot Czirbus Zoltán, a GYSZT elnöke vezette le. 

Valamennyi Előadónak és Résztvevőnek köszönjük a részvételét!

A szakmai napon elhangzott előadások:

dr. Roszík Péter: Gyógynövénytermesztés, gyűjtés, feldolgozás és kereskedés az ökológiai gazdálkodásban

Zámboriné dr. Németh Éva: A fajtahasználat aktuális kérdései a gyógynövénytermesztésben

dr. Csupor Dezső: Hozzáadott érték a gyógynövény alapú készítmények fejlesztésénél

Ásványi Tibor: FoNo-s gyógyszerkészítmények, gyógynövények a FoNo-ban

Kovács Petra: A minőségbiztosítás kihívásai a termékelőállítás során

dr. Kindlovits Sára: Cickafark, az év gyógynövénye 2022-ben

A rendezvény az Agrárminisztérium támogatásával valósult meg (PTKF/985/3/2020).