A tavasz első gyógynövényei II.

Gyermekláncfű, fecskefű, medvehagyma, kerek repkény, csalán

Ismerjük meg áprilisban gyűjthető gyógynövényeinket!

Korábbi írásainkból kiderült már, milyen mennyiségi, területi és természetvédelmi előírások vonatkoznak a gyógynövénygyűjtésre és néhány  vadon előforduló tavaszi gyógynövény faj gyűjtésének mikéntjéről is esett szó. A sort most néhány újabb, áprilisban gyűjthető gyógynövénnyek fajjal folytatjuk.

Parkok, kertek, füves területek gyomnövénye a gyermekláncfű, vagy pongyola pitypang. Minden része gyűjthető és felhasználható. Gyökerét ősszel vagy kora tavasszal, leveleit virágzás előtt, a teljes növényt virágzó állapotban, tavasztól gyűjhetjük. A begyűjtött növényi részeket tisztítsuk alaposan: a gyökeret talajtól, a föld feletti részeket az elsárgult levelektől és idegen növényi részektől. Szellős, árnyékos helyen szétterítve szárítsuk. A gyermekláncfű keserűanyagokat, fitoszterolokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Elsősorban, kiválasztószervi-, epe- és májbántalmak ellen hatásos, étvágy- és emésztésserkentő, vízhajtó hatású. Fiatal levelei salátaként, gyökerei kávépótlóként is fogyaszthatóak.

Bükk- és gyertyános-tölgyes erdők aljnövényzeteként találkozhatunk a medvehagymával, árnyékos, nedves, tápanyagdús talajokon fordul elő. Leveleit, virágzó leveles hajtásait gyűjthetjük tavasszal, áprilistól. Gyűjtésekor kiemelten fontos a fenntartható, kímélő gyűjtés: egy növényről maximum a levelek kétharmadát szedjük le, hogy a növénynek legyen esélye tovább fejlődni. Gyűjtéskor nagy figyelmet kell szentelni a medvehagyma pontos felismerésére, mivel összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal, ami mérgező. A gyöngyvirág levelei rövid nyelűek, méretük nagyobb, színük sötétebb zöld, felületük merev, enyhén viaszos. A gyöngyvirág levelei mindig szagtalanok, a medvehagymáé fokhagymaszagúak; a gyöngyvirág virágai a tő közelében erednek késő tavasszal és édes illatúak. A medvehagyma leveleit legjobb frissen fogyasztani, esetleg fagyasztással tartósíthatjuk, szárítás után idővel elveszti illatát és csökken hatóanyagtartalma. A medvehagyma hatóanyaga és jótékony hatása is megegyezik a fokhagymáéval: a növényben található alliin révén érelmeszesedés és magas vérnyomás megelőzésére használatos, kardioprotektív, koleszterin- és vércukorszint csökkentő, antioxidáns hatású. Frissen fogyasztva remek fűszer levesek, szószok, főzelékek, saláták ízesítésére.

Nedves, üde, tápdús talajú területek jellemző gyomnövénye a nagy csalán. Árterületeken, erdei vágásokon, vízpartokon egyaránt előfordul. Föld feletti hajtásait, leveleit, melyek a csalán- és serteszőrökkel sűrűn borítottak, tavasztól őszig gyűjthetjük. Szárítás előtt vastag kesztyű segítségével fosszuk le e a leveleket a szárról, majd vékony rétegben kiterítve, szellős helyen szárítsuk, gyakori átforgatás mellett. A csalán gyökerét is gyűjthetjük, ennek optimális időpontja késő ősz, vagy kora tavasz. Vízhajtó teák alkotórésze a csalán szárított levele, hajtása, reuma, köszvény kezelésére használható. Zsenge leveleit salátaként, főzelékként is fogyaszthatjuk, vitamin- és ásványi anyag tartalma jelentős. Gyökere szterolokat is tartalmaz hatóanyagként, így koleszterinszint csökkentő és prosztatatúltengés okozta panaszok kezelésére használják.

Kertekben, kerítések mentén gyomként, erdőszéleken, akácosokban, nitrogénban gazdag talajú területeken találhatjuk a vérehulló fecskefüvet. A hajtásait gyűjtsük 20-30 cm hosszan, teljes virágzáskor, a szár vastagabb részei nélkül. Gyöktörzsét és gyökereit is gyűjthetjük, ennek ideje késő ősszel, vagy kora tavasszal van. Szárításkor az idegen növényi részektől, vastag részektől tisztítsuk meg a hajtásokat, a talaj szennyeződésektől a gyökereket, majd vékony rétegben kiterítve szárítsuk az árnyékban, tároláskor pedig különítsük el más gyógynövényektől. A fecskefű narancssárga tejnedvet tartalmaz, melynek fő hatóanyagai az alkaloidok, de festékanyagok, gyanta és enzimek is találhatóak benne. Epepanaszok, emésztési zavarok, puffadás, szélszorulás kezelésére használhatjuk, emellett fájdalomcsillapító, görcsoldó hatású. Használata erős hatása miatt kizárólag orvosi felügyelet mellett, legfeljebb 4 hétig ajánlott! A népi gyógyászatnak is értékes gyógynövénye, hagyományos felhasználása szerint szemölcsök irtására alkalmas friss tejnedve.

Lomberdők, cserjés, füves térségek aljnövényzetének növénye a kerek repkény. Indaszerű, 15-25 cm hosszú virágzó leveles hajtásait gyűjthetjük áprilistól. Gyűjtéskor ügyeljünk rá, hogy a hajtásokat kíméletesen gyűjtsük, azaz csak a felső 2/3 részét vágjuk le. Az ideális időpont a gyűjtésre virágzás elején van, amikor az első virágörvök kinyíltak. A begyűjtött hajtásokat aprítsuk, majd árnyékben kiterítve szárítsuk meg. A kerek repkény köptető, gyulladáscsökkentő hatású, a légutak hurutos megbetegedései esetén ajánlott fogyasztani gyógyteaként. Gyógyhatásáért  a növényben található diterpének, iridoidok és illóolaj felelős.