Aktualitások

Ismét Levendulanapok Pannonhalmán
Elkezdődtek az immár hagyományosnak mondható Pannonhalmi Levendulanapok, melyek számos programmal várják az érdeklődőket közel két héten keresztül.
A mindent gyógyító szent növény: virágban a zsálya
A népnyelvben kerti zsálya, zsálya, kakastaréjfű szemet gyönyörködtető növény. Neve a latin salvere szóból ered, melynek jelentése „megőrizni, meggyógyulni”.
Rangos elismerés a magyar tökmagolajnak
Ezüstéremmel tért haza a Horvátországban megrendezett 2. Alpok-Adria Nemzetközi Tökmagolaj Kiállításról az AgroPerfekt Kft. A karcagi cég a rendezvényt kísérő versenyre a saját termelésű tökmagból készített termékeit nevezte be.
Kötelező-e a gyógynövény termékek minőségvizsgálata?
Europai összefogás az illóolajok terén jelentkező új kihívásokra - EOHUB
Az illóolajok nem csak tradícionális termékek! Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek és egyre szélesebb körben alkalmazzuk őket. Elengedhetetlen tehát e témában a helyes és korszerű ismeretek összegyűjtése és közzététele.
Felüdít és megnyugtat: citromfüvet a pohárba!
A citromfű vagy ahogy a népnyelv emlegeti a kerti méhfű, citromszagú melissza, mézfű, méregnyomófű a nyár egyik legkedveltebb gyógynövénye.
Termeszteni és tanítani
Hogy melyik növény teáját érdemes fogyasztani lefekvés előtt? Mire jó a rozmaring? Melyik gyógynövényben van a legtöbb C-vitamin? – Nem is olyan könnyű kérdések. Aki viszont járt már a Sudár-birtokon kapásból tudja a választ.
Készülj a télre, száríts hársvirágot!
Gyógyító tea, üdítő szörp, csodálatos méz - gyógyít és finom egyszerre, nem szabad kihagyni!
Megtartotta éves közgyűlését a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács
Szakmai beszámoló a 2018-as évről, 2019.legfontosabb feladatai. A GYSZT éves rendes közgyűlésén a tagság többek között ezeket a témákat is megvitatta.
Új támogatás a szárítmány-előállítóknak
Megjelent az a Nagy István agrárminiszter által 2019. március 13-án bejelentett, 500 millió forint keretösszegű új támogatási rendelet, amely alapján a zöldség (beleértve a fűszerpaprikát is), gyümölcs, valamint gyógy- és fűszernövény alapanyagból, forró levegővel, mesterségesen szárított, illetve aszalt termény-előállítók fűtési költségeik után támogatást igényelhetnek.
Az Év Tanyája: gyógynövényes vállalkozás a tanyán
Az Agrárminisztérium 2019-ben is meghirdette az Év Tanyája díjat, hogy egybegyűjtsék és bemutassák Magyarország legszebb tanyáit, azok mintaértékű fejlesztéseit.A figyelem és az elismerés segíthet abban, hogy minél többen megismerjék ezt a sajátos magyar életformát és abban is, hogy a fiatalok számára is vonzóvá váljon tanyán élni, gazdálkodni.
Damaszkuszi rózsákról Mosonmagyaróváron
Különleges nappal várja a rózsák szerelmeseit e hétvégén a Herbamesék Gyógynövény Klub. A mosonmagyaróvári Kocsis Julianna, - ahogy ő nevezi - Egészségőrző Kertjében látja vendégül azokat, akik szeretnének többet tudni a damaszkuszi rózsa fajtákról és az illatterápiáról.
Enni, inni, kenni, mosni, ruhát szőni - már gyűjtheted a csalánt!
Ahogyan a népnyelv még emlegetni szokta, a csollán, csollány egy olyan csodálatos növény, melynek minden része gyógyító hatású.
Kend, idd, színezd – a sokoldalú körömvirág
A körömvirágról általában mindenkinek a belőle készült krém jut eszébe, hiszen leginkább a bőr bajaira jó gyógyír ez a növény. Ám hatóanyagai révén valójában egész szervezetünkre pozitív hatása lehet. Jó tudni, mi mindenre alkalmazható, sikerrel.
Ismét Superbrands minősítést kapott a Naturland
Immár hetedszer találta érdemesnek a független szakemberekből álló bizottság a NATURLAND márkanevet a Superbrands minősítésre.
Kígyófüvet a torokra!
Ha csíp a rovar, ha éget a nap, ha kapar a torok és ég a gyomor – ezerféle bajra gyógyír a lándzsás útifű. Júniusig virágzik, érdemes gyűjteni belőle.
Nemzetközi versenyben a magyar tökmagolaj
Hidegen sajtolt és szűz eljárással készült tökmagolajaival indul nemzetközi megmérettetésen a karcagi Agroperfekt Kft. Horvátországban, Varazdin városában immár másodszor rendezik meg az Alpok-Adria Nemzetközi Tökmagolaj Kiállítást.
A bátorságadó gyógynövény: a vad kakukkfű
Évezredekkel ezelőtt balzsamozásra használták, a népi orvoslásban pedig a szülő nőt segítették vele. Gomba, penész, bacilus és baktérium ellen is kiváló gyógyír, érdemes begyűjteni egy nagy adaggal. Irány a rét!
Nagy gondot okoz az aszály
Próbára teszi a gyógynövényeket termesztő cégeket a tavaszi aszályos időjárás. A közvélekedés szerint ugyan ezek a növények jobban viselik a szélsőséges időjárási viszonyokat, a szakemberek másként látják ezt.
Sárgállik már a pipiske
Európa talán legismertebb gyógynövénye, amit már az ókortól használtak gyógyításra: ez a kamilla, aminek erejét már az orvostudomány is igazolta.
A gyógyító gyomnövény: kihajtott a mezei zsuló
Már a karbonkori őserdőkben is jelen voltak ősei e kincset érő növénynek, amire sokan csak gyomként tekintenek. Tévesen…
Lakóhelyem és a gyógynövények - GYSZT különdíj
A MGYT plakátpályázatán sikeresen szereplő pécsváradi diákok kapták a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács különdíját.
Hetven éve szolgál a Herbária
A Herbária név ma már fogalom, elválaszthatatlanul összefonódott a gyógyítással, egészségmegőrzéssel, szépségápolással.
Hogyan került a levendula a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjébe?
Az elmúlt pár évben új növényekkel is bővült a pannonhalmi termékpaletta, mind a monostori kínálat, mind a gasztronómiai tekintetében - lehetőség van helyben kóstolásra is. Melyek ezek az új növények, és egyáltalán, mi köze a levendulának a bencésekhez? Ennek jártunk utána.
Amitől még az influenza is retteg
Igazán sokoldalú gyógynövényünk a fekete bodza, virága, érett bogyója, levele egyaránt kincset ér.
Erősítsd a szívedet, edd a galagonyát!
Biztos jele, hogy vége a télnek, hogy virágba borul a „májusvirág”, ahogyan sok helyen nevezik. Az évszakváltást hirdeti más növényekkel együtt a galagonya is.
Indul a medvehagyma szezon
Hogy a tavasz valóban megérkezett mi sem bizonyítja jobban, minthogy már zöldell a medvehagyma, ami a néphagyomány szerint azért kapta ezt az elnevezést, mert amikor a medve kibújik a barlangjából, főleg ezt a növényt kutatja. Nem véletlenül.
Vitafoods Europe 2019
2019. május 7-9. Genf, Svájc
2019-es év gyógynövénye a közönséges orbáncfű
A 2019-es év gyógynövénye, a Magyarországon őshonos, élénksárga virágú közönséges orbáncfű.
Beköszöntött a medvehagymaszezon - Nébih sajtóközlemény
Olina és a varázsszirmok - Mesekönyv az év gyógynövényéről
Lakóhelyem és a gyógynövények – plakátpályázat eredmények
Az OGYÉI állásfoglalása a cannabidiollal (CBD) való tevékenységre vonatkozóan
Lakóhelyem és a gyógynövények plakátpályázat
MAP-Expo 2019
Hollandia, 2019. október 9.-10. között.
Beszélgetés Szőke Andrással
Beszélgetés a Gyógynövény Szövetség és Terméktanácsról Szőke Andrással.
A kertészeti ágazat helyzete 2018
Beszámoló az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának év végi üléséről
Fitoterápia tanfolyam
Segítenek a gyógynövények a megfázás megelőzésében, kezelésében (Sajtóközlemény)
A napokban megérkezett hideg idő megterheli a szervezetet, sokan hűlnek meg ilyenkor.A gyógynövények teaként, de más formában is segíthetnek a megelőzésben, gyógyulásban