Aktualitások

A természetes kedélyjavító: az orbáncfű
Égett bőrre, fájdalmas derékra, görcsökre is gyógyír, használni azonban nem mindenkinek ajánlatos.
Szedd magad a bazsalikomot!
A bazsalikom az egyik legkedveltebb fűszernövényünk, egyre többen használják a konyhán. Ha frissre vágysz, de nincs kiskerted vagy balkonod, érdemes élni egy lehetőséggel.
Áldást mondtak a gyógynövényekre
Nyolc éve élesztetté újjá az ősi Nagyboldogasszony-napi gyógynövényáldás hagyományát a Pannonhalmi Főapátság.
A természet antibiotikuma: a kasvirág
Sokan egyszerűen csak kertjük díszeként ültetik ezt a gyönyörű növényt, nem is tudva, hogy micsoda gyógyerő van benne. A kasvirág az immunrendszerünk nagy támogatója, a vírusok, baktériumok igazi ellensége.
Nyeremény a jó választásért
Vásárlóikkal együtt ünnepli születésnapját a Herbária Zrt.. Ősszel beindul az ajándékdömping, érdemes figyelni!
A betegek istápolója: virágban az aranyvessző
Az aranyvessző növények latin neve, a Solidago megerősítést, gyógyítást jelent, jótékony hatását régóta ismerik. Manapság mégis sokan tartanak tőle, mivel a tévhit szerint szénanáthát okoz.
Kelj korán! Már szedheted az ökörfarkkórót!
Távol tartja a gonosz szellemeket, az ősök tudását rejti, fényt ad, de főként gyógyít: virágzik a királygyertya
Elindult az EOHUB projekt: nemzetközi hálózat az illóolajok szakoktatásáért
Az EU Erasmus+ pályázati társfinanszírozásban, 2019-2021. között, megvalósuló projekt az EOHUB betűszó nevet kapta, ami „The European HUB on New Challenges in the Field of Essential Oils”; magyarul „Új Kihívások az Illóolaj Ágazat Területén Európai Hálózata” részletesen kiírt nevet takarja.
Oktatás a gyógynövényekről
Gyógynövényismereti tanfolyamot hirdet Kocsis Julianna fitoterapeuta, a Herbamesék Egészségőrző Kert irányítója.
Készülj a télre, szedd a pemetefüvet!
Ha nagyon kínlódunk a köhögéstől és a természetes megoldást keressük a patikai köptetők helyett, mindenkinek eszébe jut egy neves kis cukorka. A szürke, finom ízű kis „tabletta” a pemetefű jótékony hatásával gyógyít, de érdemes gyűjteni a növényt is, a téli megfázásos időszakban remek segítség lesz.
Ezreket vonzott a levendula Pannonhalmára
Véget ért a Pannonhalmi Főapátság immár hagyományosnak mondható rendezvénye, a Levendulahét és Szedd Magad levendula programsorozat. A két héten át zajló eseményen kb. 7000-8000 látogató fordult meg, közülük kb. 1300-an szedtek maguknak levendulát is.
Idd, kend, süsd: itt a mentaszezon!
Limonádéba dobjuk, teát főzünk belőle, a koktéloknak kitűnő ízt ad és jól feldobja a salátákat is: a legtöbben a csodálatos íze miatt fogyasztják a mentát, nem is gondolva arra, milyen jót tesznek így a szervezetükkel is.
Alkoss saját teakompozíciót
A Sudár-birtok gazdái újabb izgalmas témával jelentkeznek a következő workshopon.
A máj védőangyala: a máriatövis
A máriatövist számos néven emlegeti a népnyelv, hívják úgy is, mint Szűz Mária teje, Szűz Mária tövise, őszbogáncs szamárkóró. A legenda szerint a levelek fehér erezete akkor keletkezett amikor Szűz Mária teje ráfröccsent a növényre.
Ezer bajra gyógyír: virágzik a cickafark
Ezerlevelűfű, így is hívja a népnyelv a cickafarkat, nem véletlenül. Ezerféle baj gyógyítója ez a növény, régi füvészkönyvek szerint az összes betegséget orvosolja, sőt olyan esetben is segíthet, ahol már minden remény elszállt.
Ismét Levendulanapok Pannonhalmán
Elkezdődtek az immár hagyományosnak mondható Pannonhalmi Levendulanapok, melyek számos programmal várják az érdeklődőket közel két héten keresztül.
Nyugtat és gyógyít: itt a levendulaszezon!
A levenduláról sokak számára csak a kis molyűző párnácska jut eszébe, amit a ruhásszekrénybe teszünk. Pedig ez a gyönyörű növény sokkal többet tud annál, mint hogy elriassza a kártevőket.
A mindent gyógyító szent növény: virágban a zsálya
A népnyelvben kerti zsálya, zsálya, kakastaréjfű szemet gyönyörködtető növény. Neve a latin salvere szóból ered, melynek jelentése „megőrizni, meggyógyulni”.
Rangos elismerés a magyar tökmagolajnak
Ezüstéremmel tért haza a Horvátországban megrendezett 2. Alpok-Adria Nemzetközi Tökmagolaj Kiállításról az AgroPerfekt Kft. A karcagi cég a rendezvényt kísérő versenyre a saját termelésű tökmagból készített termékeit nevezte be.
Kötelező-e a gyógynövény termékek minőségvizsgálata?
Europai összefogás az illóolajok terén jelentkező új kihívásokra - EOHUB
Az illóolajok nem csak tradícionális termékek! Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek és egyre szélesebb körben alkalmazzuk őket. Elengedhetetlen tehát e témában a helyes és korszerű ismeretek összegyűjtése és közzététele.
Felüdít és megnyugtat: citromfüvet a pohárba!
A citromfű vagy ahogy a népnyelv emlegeti a kerti méhfű, citromszagú melissza, mézfű, méregnyomófű a nyár egyik legkedveltebb gyógynövénye.
Csúcsminőségű technológiát állított üzembe a Gyógyfű Kft.
Csíraszegényítő, gőzsterilizáló berendezéssel bővült a Gyógyfű Kft műszaki parkja.
Termeszteni és tanítani
Hogy melyik növény teáját érdemes fogyasztani lefekvés előtt? Mire jó a rozmaring? Melyik gyógynövényben van a legtöbb C-vitamin? – Nem is olyan könnyű kérdések. Aki viszont járt már a Sudár-birtokon kapásból tudja a választ.
Készülj a télre, száríts hársvirágot!
Gyógyító tea, üdítő szörp, csodálatos méz - gyógyít és finom egyszerre, nem szabad kihagyni!
Megtartotta éves közgyűlését a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács
Szakmai beszámoló a 2018-as évről, 2019.legfontosabb feladatai. A GYSZT éves rendes közgyűlésén a tagság többek között ezeket a témákat is megvitatta.
Új támogatás a szárítmány-előállítóknak
Megjelent az a Nagy István agrárminiszter által 2019. március 13-án bejelentett, 500 millió forint keretösszegű új támogatási rendelet, amely alapján a zöldség (beleértve a fűszerpaprikát is), gyümölcs, valamint gyógy- és fűszernövény alapanyagból, forró levegővel, mesterségesen szárított, illetve aszalt termény-előállítók fűtési költségeik után támogatást igényelhetnek.
Az Év Tanyája: gyógynövényes vállalkozás a tanyán
Az Agrárminisztérium 2019-ben is meghirdette az Év Tanyája díjat, hogy egybegyűjtsék és bemutassák Magyarország legszebb tanyáit, azok mintaértékű fejlesztéseit.A figyelem és az elismerés segíthet abban, hogy minél többen megismerjék ezt a sajátos magyar életformát és abban is, hogy a fiatalok számára is vonzóvá váljon tanyán élni, gazdálkodni.
Damaszkuszi rózsákról Mosonmagyaróváron
Különleges nappal várja a rózsák szerelmeseit e hétvégén a Herbamesék Gyógynövény Klub. A mosonmagyaróvári Kocsis Julianna, - ahogy ő nevezi - Egészségőrző Kertjében látja vendégül azokat, akik szeretnének többet tudni a damaszkuszi rózsa fajtákról és az illatterápiáról.
Enni, inni, kenni, mosni, ruhát szőni - már gyűjtheted a csalánt!
Ahogyan a népnyelv még emlegetni szokta, a csollán, csollány egy olyan csodálatos növény, melynek minden része gyógyító hatású.
Kend, idd, színezd – a sokoldalú körömvirág
A körömvirágról általában mindenkinek a belőle készült krém jut eszébe, hiszen leginkább a bőr bajaira jó gyógyír ez a növény. Ám hatóanyagai révén valójában egész szervezetünkre pozitív hatása lehet. Jó tudni, mi mindenre alkalmazható, sikerrel.
Ismét Superbrands minősítést kapott a Naturland
Immár hetedszer találta érdemesnek a független szakemberekből álló bizottság a NATURLAND márkanevet a Superbrands minősítésre.
Kígyófüvet a torokra!
Ha csíp a rovar, ha éget a nap, ha kapar a torok és ég a gyomor – ezerféle bajra gyógyír a lándzsás útifű. Júniusig virágzik, érdemes gyűjteni belőle.
Nemzetközi versenyben a magyar tökmagolaj
Hidegen sajtolt és szűz eljárással készült tökmagolajaival indul nemzetközi megmérettetésen a karcagi Agroperfekt Kft. Horvátországban, Varazdin városában immár másodszor rendezik meg az Alpok-Adria Nemzetközi Tökmagolaj Kiállítást.
A bátorságadó gyógynövény: a vad kakukkfű
Évezredekkel ezelőtt balzsamozásra használták, a népi orvoslásban pedig a szülő nőt segítették vele. Gomba, penész, bacilus és baktérium ellen is kiváló gyógyír, érdemes begyűjteni egy nagy adaggal. Irány a rét!
Nagy gondot okoz az aszály
Próbára teszi a gyógynövényeket termesztő cégeket a tavaszi aszályos időjárás. A közvélekedés szerint ugyan ezek a növények jobban viselik a szélsőséges időjárási viszonyokat, a szakemberek másként látják ezt.
Sárgállik már a pipiske
Európa talán legismertebb gyógynövénye, amit már az ókortól használtak gyógyításra: ez a kamilla, aminek erejét már az orvostudomány is igazolta.
A gyógyító gyomnövény: kihajtott a mezei zsuló
Már a karbonkori őserdőkben is jelen voltak ősei e kincset érő növénynek, amire sokan csak gyomként tekintenek. Tévesen…
Lakóhelyem és a gyógynövények - GYSZT különdíj
A MGYT plakátpályázatán sikeresen szereplő pécsváradi diákok kapták a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács különdíját.
Hetven éve szolgál a Herbária
A Herbária név ma már fogalom, elválaszthatatlanul összefonódott a gyógyítással, egészségmegőrzéssel, szépségápolással.
Hogyan került a levendula a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjébe?
Az elmúlt pár évben új növényekkel is bővült a pannonhalmi termékpaletta, mind a monostori kínálat, mind a gasztronómiai tekintetében - lehetőség van helyben kóstolásra is. Melyek ezek az új növények, és egyáltalán, mi köze a levendulának a bencésekhez? Ennek jártunk utána.
Amitől még az influenza is retteg
Igazán sokoldalú gyógynövényünk a fekete bodza, virága, érett bogyója, levele egyaránt kincset ér.
Erősítsd a szívedet, edd a galagonyát!
Biztos jele, hogy vége a télnek, hogy virágba borul a „májusvirág”, ahogyan sok helyen nevezik. Az évszakváltást hirdeti más növényekkel együtt a galagonya is.
Indul a medvehagyma szezon
Hogy a tavasz valóban megérkezett mi sem bizonyítja jobban, minthogy már zöldell a medvehagyma, ami a néphagyomány szerint azért kapta ezt az elnevezést, mert amikor a medve kibújik a barlangjából, főleg ezt a növényt kutatja. Nem véletlenül.
Vitafoods Europe 2019
2019. május 7-9. Genf, Svájc
2019-es év gyógynövénye a közönséges orbáncfű
A 2019-es év gyógynövénye, a Magyarországon őshonos, élénksárga virágú közönséges orbáncfű.
Beköszöntött a medvehagymaszezon - Nébih sajtóközlemény
Olina és a varázsszirmok - Mesekönyv az év gyógynövényéről
Lakóhelyem és a gyógynövények – plakátpályázat eredmények
Az OGYÉI állásfoglalása a cannabidiollal (CBD) való tevékenységre vonatkozóan
Lakóhelyem és a gyógynövények plakátpályázat
MAP-Expo 2019
Hollandia, 2019. október 9.-10. között.
Beszélgetés Szőke Andrással
Beszélgetés a Gyógynövény Szövetség és Terméktanácsról Szőke Andrással.
A kertészeti ágazat helyzete 2018
Beszámoló az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának év végi üléséről
Fitoterápia tanfolyam
Segítenek a gyógynövények a megfázás megelőzésében, kezelésében (Sajtóközlemény)
A napokban megérkezett hideg idő megterheli a szervezetet, sokan hűlnek meg ilyenkor.A gyógynövények teaként, de más formában is segíthetnek a megelőzésben, gyógyulásban