Szedd magad a bazsalikomot!

A bazsalikom az egyik legkedveltebb fűszernövényünk, egyre többen használják a konyhán. Ha frissre vágysz, de nincs kiskerted vagy balkonod, érdemes élni egy lehetőséggel.

A bazsalikomról általában az olaszos ételek jutnak eszünkbe, szószok, húsok fontos része ez a fűszer. A friss levél nagyon finom és egyben orvosság is, hatékony a különféle emésztési zavarok ellen. Csökkenti a hányingert, gyomorgörcsöket, segíti a bélműködést, javítja az emésztést. Érdemes minél többet fogyasztani előle.

És érdemes kihasználni azt a lehetőséget is, amit most a Sudár-birtok kínál. Győrújfaluban már bevett gyakorlat, hogy a házigazdák Szedd magad akciókat hirdetnek, tavasztól őszig az éppen aktuálisan érő, virágzó, szedésre alkalmas növények közül vihetnek haza a látogatók. Mint Sudárné Boros Erzsébet mondja, vegyszermentes kertjükből bárki, bátran vihet haza növényt és kóstolhat a birtok termékeiből is. A lehetőséggel egyre többen élnek, főleg családok keresik fel a birtokot, vannak már visszatérő vendégek is, akik messziről érkeznek, összekötve a gyógynövényszedést egy kirándulással.

 

Jelenleg friss bazsalikommal és paradicsommal lehet megtölteni a kosarakat, de borsikafű, kakukkfű, lestyán, majoranna, snidlig, rozmaring, orvosi zsálya és tárkony is szedhető szeptember végéig. A birtokon bár nem termesztik, mégis nő a vasfű, lándzsás útifű, porcsin, cickafark, mezei zsurló és csalán, melyekből szintén arathatnak a látogatók. A házigazdák nem csak a friss növényekkel várják az érdeklődőket, szívesen adnak tanácsokat, sőt receptjeiket is megosztják a látogatókkal. Egyszóval, aki pestót főzne vagy elraktározna, annak a Sudár-birtokon a helye. A házigazdák 8 és 16 óra között várják az érdeklődőket, időpontot telefonon érdemes egyeztetni, de a kapcsolatot honlapjukon és Facebook oldalukon is fel lehet venni.